Af en toe zijn er van die minder leuke dagen. Je hebt nergens zin in. Je wil wel iets doen, maar het lukt je gewoon niet. Kortom, je voelt je een beetje depri. Dat dipje kan vanzelf komen. Ineens voel je je somber. Zomaar. Het kan ook dat er vooraf iets gebeurde: ruzie met een vriend of een vriendin, minder goede punten op school, stress, te weinig slaap … Gelukkig gaat dat dipje meestal snel voorbij! Als je een depressie hebt, blijven die donkere gedachten en sombere gevoelens heel lang duren. Dagelijkse taken lukken niet goed meer: je tanden poetsen of studeren bijvoorbeeld. Een depressie heeft gevolgen voor je studies, je sociale leven en je hobby’s. Heb je het gevoel dat je in een depressie zit? Zoek dan zeker hulp. Je huisdokter kan je alvast een stap verder helpen. Ook bij het JAC, het jongerenonthaal, kan je altijd gratis en anoniem terecht via www.jac.be
Nog een vraag?
Praat erover met andere jongeren
Andere veelgestelde vragen
Meer informatie
Je bent jong en je kan heel wat aan. Hier vind je informatie en opdrachten om je goed in je vel te voelen. Ga zelf aan de slag en zoek de tips die je het meest aanspreken. Ook voor een dipje of een tegenslag kan je hier terecht.
Zorg jij goed voor jezelf? Enkele tips om mee aan de slag te gaan...
Via Grip op je Dip vind je allerlei tips en informatie over dips en depressies. Je kunt ook mailen met een dipdeskundige en anoniem in contact komen met jongeren die ook een dip hebben.
Plant een herinneringsboom en bewaar zo online jouw herinneringen aan een overledene. Om een account aan te maken heb je even de hulp van een ouder nodig, maar daarna kan je eindeloos zelf aan de slag.
Heb je als jongere een broer, zus, ouder, vriend of iemand anders dierbaar verloren? Missing you helpt jou graag verder met dit verdriet om te gaan, en brengt je – als je dat wil – op verschillende manieren in contact met andere jongeren in dezelfde situatie.
Een leuke gratis game die je ondersteunt om de juiste balans te vinden in deze mentaal veeleisende tijden!
Met de gevoelsthermometer kan je je gevoelens registreren en er taal aan geven. Je kan opvolgen hoe je je voelt in een bepaalde situatie, krijgt er beter zicht op en kan er ook over communiceren, bv. met een hulpverlener.
38 vragen of 'gespreksstarters' om te praten over hoe het écht met je gaat.