Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik wil kussen/het aanmaken/seks hebben met mijn lief. Moeten mijn ouders hier toestemming voor geven?

Als je graag wil kussen met iemand, heb je in principe geen toestemming nodig van je ouders. Er is geen bepaalde leeftijd vanaf wanneer je ‘mag’ kussen. Doe het pas wanneer je er zelf zin in hebt en je er klaar voor voelt.

Als je minderjarig bent en een relatie hebt met iemand, kan je het best wel vertellen aan je ouders. Als ze akkoord gaan is er geen probleem. Als je ouders niet akkoord gaan met je relatie, mogen zij jou verbieden om nog met die jongen of meisje om te gaan. Het is goed je ouders in te lichten en hun mening te vragen. Zo zal je je ook meer op je gemak voelen en kan je je vriendje/vriendinnetje voorstellen aan je ouders. Ook wanneer ze niet akkoord gaan, kunnen jullie samen naar een oplossing zoeken. Tips om te praten met je ouders kan je hier vinden.

Vanaf de leeftijd van 16 jaar ben je seksueel meerderjarig. Dat betekent dat je volgens de wet vanaf 16 jaar seks mag hebben en dat je seks mag hebben met iedereen die 16 is of ouder op voorwaarde dat die daarmee akkoord gaat. Je hebt hier dus niet meer expliciet de toestemming van je ouders voor nodig. Wie jonger is dan 16 is volgens de wet niet 'rijp' genoeg om toe te stemmen met seksuele handelingen. Volgens de wet mogen jongeren onder de 16 dus geen seks hebben, ook niet wanneer de ouders toestemming geven. Net zoals bij een relatie, is het goed om er met je ouders over te praten. Je kan hier meer lezen over wat wel en niet mag in verband met seks.

Nog een vraag?

Meer informatie