Je bent transgender als het geslacht dat je kreeg toegewezen bij je geboorte, niet klopt met hoe je je voelt.
Het omgekeerde van transgender is 'cisgender'. Dan komt het geslacht dat je bij je geboorte kreeg toegewezen overeen met hoe je je voelt.
Veel verschillende mensen
Transgender is een koepelterm. Het verzamelt verschillende mensen. Bijvoorbeeld:
- Trans meisje: dat is een meisje. Maar toen ze werd geboren, dachten ze dat het een jongen was
- Trans jongen: dat is een jongen. Maar toen hij werd geboren, dachten ze dat het een meisje was
Sommige mensen voelen zich tussen jongen en meisje in. Anderen voelen zich de ene dag meer jongen, de andere dag meer meisje. Of ze voelen zich geen van beiden, of net een mix ervan. Zij zijn gender non-binair.
Ook travestie valt onder 'transgender'
Travestie en transgender zijn niet hetzelfde.
Maar mensen die aan travestie doen? Die zitten ook in de grote verzameling ‘transgender'. Dat is omdat ze spelen met hoe je mannelijkheid of vrouwelijkheid kan tonen. Bijvoorbeeld: een jurk of pruik dragen, make-up opdoen, een baard opkleven.
Een ander woord voor travestie is crossdressing.
Iemand die aan travestie doet, houdt ervan om zich af en toe om te kleden. Bijvoorbeeld: je bent een man en voelt je man. Maar af en toe vind je het fijn om kleren te dragen die vrouwen meestal dragen.
Voor de ene persoon is travestie heel persoonlijk. Daarom houden ze het liever privé of delen het maar met enkele mensen. Anderen vinden het wel leuk om dit met veel mensen te delen.
Er zijn ook mensen die optreden in travestie. Dat zijn drag kings en drag queens.
Iedereen kan aan drag doen. Ook als vrouw, en ook als je cisgender bent.
Wat is het niet?
Transgender is geen probleem of stoornis.
Het zegt ook niets over iemands seksuele oriëntatie. Je kan bijvoorbeeld een hetero trans jongen zijn, dus een jongen die op meisjes valt.
Transitie
Ben je trans? Dan ga je soms op zoek: hoe kan ik me beter voelen? Wat kan ik veranderen? Hoe leef ik meer als mijn echte ik?
Heel wat trans personen willen dat hun genderexpressie (kapsel, kleding, uiterlijk, ...) en lichaam beter passen bij hun genderidentiteit (hoe je je voelt). Dat veranderingsproces is een transitie.
Elke transitie ziet er anders uit. Want niet elke trans persoon heeft hetzelfde nodig. Het doel? Je comfortabeler voelen.
Bijvoorbeeld door een:
- nieuwe voornaam
- coming-out
- medische behandeling
Sommige trans personen willen hun lichaam veranderen zodat het beter bij hen past. Soms kiezen ze voor operaties. Maar dat is zeker niet altijd zo.
Meer weten?
- Wat mag ik vragen aan transgender personen?
- Ik voel me niet thuis in mijn lichaam, wat nu?
- Transgenderinfo.be: lees info, bel of mail
- Of chat met Lumi
FOTO: Ben Weber
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.