Er is enkel kans op een zwangerschap wanneer je onveilig seks hebt gehad. Dus wanneer er sperma in de vagina is terecht gekomen zonder dat je beschermd was.
Kan ik zwanger worden door te rukken of vingeren?
Ook hier is het nodig om te weten of er sperma in de vagina is gekomen. Ook zonder penetratie (penis in de vagina) is het mogelijk dat er bv. tijdens het voorspel, spermacellen in de vagina binnenkomen zoals door het vingeren na het rukken.
Het is dus best goed de handen te wassen en te kiezen voor een goede bescherming (de pil samen met het condoom).
Maar hij kwam niet klaar!
Ook al komt de jongen niet klaar, toch is het mogelijk dat er in het voorvocht uit de penis ook zaadcellen zitten. Er bestaat dan een kleine kans op zwangerschap wanneer dit voorvocht in contact kwam met je schaamlippen of vagina.
Klachten die doen denken aan een zwangerschap
Heel wat meisjes denken dat ze zwanger zijn omdat ze allerlei klachten hebben: misselijkheid, dikker worden, hun menstruatie is anders of blijft uit. Er is vaak sprake van paniek nadat ze via internet allerlei tests deden. Door de stress en ongerustheid kan het zijn dat ze nog meer symptomen voelen en kunnen zelfs de maandstonden later zijn. Het hoeft dus niet altijd meteen om een zwangerschap te gaan.
Hoe weet ik dat ik zwanger ben?
Ga eerst na of het mogelijk is dat je zwanger bent. Heb je onbeschermde seks gehad? Is er sperma of voorvocht in de vagina terecht gekomen?
Wanneer je maandstonden uitblijven kan je een zwangerschapstest uitvoeren. Die kan je kopen bij de apotheek maar ook in een supermarkt of drogisterij. Zwangerschapstesten zijn vrij betrouwbaar.
Als je blijft twijfelen, ga je best eens langs bij de huisarts. Hij of zij kan jou met zekerheid zeggen of je zwanger bent of niet.
Noodpil?
Je kan gebruik maken van de noodpil tot 72 uur na de onveilige seks. De noodpil is zonder voorschrift verkrijgbaar in de apotheek.
In een korte periode vaak de noodpil nemen, geeft geen ernstige gevolgen voor jouw gezondheid. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je deze vaak moet nemen. De kans is dan immers groot dat je toch eens zwanger wordt.
Hoewel de noodpil inderdaad als noodoplossing dient, zal ze niet elke keer een zwangerschap kunnen verhinderen. Het is dan ook belangrijk dat je een andere methode zoekt om je te beschermen tegen een ongeplande zwangerschap. Je spreekt er best eens over met je huisarts.
Beste bescherming
Veilig vrijen is niet alleen een kwestie van het vermijden van een ongewenste zwangerschap. Het is ook nodig om je te beschermen tegen Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA).
Het gebruik van de pil in combinatie met een condoom is nog steeds de beste bescherming.
Je leest er meer over op www.allesoverseks.be of www.sensoa.be.
Nog een vraag?
Praat erover met andere jongeren
Andere veelgestelde vragen
Meer informatie
Op de website van Luna vzw, de koepel van de Vlaamse abortuscentra vind je informatie over de abortuswetgeving, de verschillende abortusmethoden, de werking van een abortuscentrum en een verklarende woordenlijst.
De organisatie in Vlaanderen die jonge kinderen en gezinnen ondersteunt tijdens de eerste levensjaren. Je kan er ook heel wat info vinden over je zwangerschap, hoe je voor jezelf kan zorgen en praktische zaken zoals financiën.
Het luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuzes. Je kan er terecht met vragen rond (ongeplande) zwangerschap, tienerouders, (hulp na) abortus, …
Ongepland of ongewenst zwanger? Deze keuzehulp helpt je bij twijfels.