Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn naaktfoto is doorgestuurd. Wat nu?

door Mediawijs

Nudes versturen kan leuk zijn. Je bent zeker niet de enige die eens een intieme foto of video van zichzelf verstuurt naar iemand anders.

Maar het is niet normaal als iemand jouw naaktfoto of naaktvideo doorstuurt of verspreidt. Nudes doorsturen is zelfs strafbaar.

Praat erover met iemand die je vertrouwt

Is er een nude van jou gelekt? Dan voel je je misschien beschaamd of ben je in paniek.

Blijf niet met je gevoelens zitten, maar praat erover met iemand die je vertrouwt. Zo ben je niet meer alleen in de situatie.

Praat bijvoorbeeld met je lief, een leerkracht, buur, sportcoach of aanspreekpunt integriteit (API) in je jeugdvereniging.

Praat je liever met iemand die je niet kent? Chat met Awel of CyberSquad. Dat is gratis en kan anoniem. Deze personen kunnen je helpen om de situatie beter in te schatten en samen met jou de volgende stappen te bekijken. Geen zorgen, ze doen niks als jij dat niet wil.

Contacteer de verspreider

Weet je of denk je te weten wie je nude doorstuurde? Neem er dan contact mee op. Leg die persoon uit dat naaktfoto’s of naaktvideo’s verspreiden zonder jouw toestemming strafbaar is. Vraag hen om er onmiddellijk mee te stoppen.

Doe hetzelfde met de andere mensen waarvan je weet dat ze jouw beelden verder hebben doorgestuurd. Ook dat is strafbaar.

De verspreiders confronteren is niet gemakkelijk. Je denkt misschien dat het jouw eigen schuld is: “ik had de foto maar niet moeten sturen.”

Maar de schuld ligt bij hen, niet bij jou. Naaktfoto’s van jezelf sturen is niet strafbaar. Ze van iemand anders doorsturen, is wel strafbaar. Je mag hen dus gerust op hun schuld wijzen.

Durf je het gesprek niet zelf aan te gaan? Vraag hulp van iemand die je vertrouwt.

Haal je naaktfoto's of naaktvideo's offline

Kom je jouw nudes tegen op het internet, bijvoorbeeld op sociale media? Dan kan je dit melden en worden ze verwijderd. Vergeet niet om screenshots te nemen voor je dit meldt. Die screenshots kunnen van pas komen moest je ooit een klacht willen indienen.

Weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen legt je uit hoe je op elk social-media-kanaal je foto's kan laten verwijderen.

Controleer je privacy-instellingen

Is je naaktfoto of -video verspreid? Dan zoeken sommige mensen misschien ook andere beelden van je op. Heb je dit liever niet? Dan kan je altijd de privacy-instellingen van je profiel aanpassen. Zo zorg je ervoor dat enkel vrienden jouw foto’s kunnen zien.

Krijg je ongepaste of ongewenste reacties of berichten van anderen? In je privacy-instellingen kan je ook veranderen wie op je posts kan reageren en wie jou berichten mag sturen.

Denk na of je klacht wil indienen

Naaktfoto’s of naaktvideo’s verspreiden is strafbaar. Gebeurde dit met jouw nudes? Dan kan je klacht indienen tegen de verspreider.

Een klacht indienen doe je bij de politie. Doe je dit liever niet alleen? Dan kan je iemand die je vertrouwt of Child Focus vragen om je te begeleiden.

Dien je liever geen klacht in omdat je je hier niet comfortabel bij voelt? Dat is helemaal oké.

Probeer wel screenshots te maken of ander bewijsmateriaal te verzamelen. Dat kan van pas komen als je later toch beslist om klacht in te dienen.

Stuur ik dan best nooit meer nudes van mezelf?

Dat kies jij helemaal zelf.

Want nudes delen met iemand die je vertrouwt, kan heel leuk zijn. Maar het is ook helemaal oké als jij liever geen naaktfoto’s meer wil sturen. Je moet doen waar jij je goed bij voelt.

Hier vind je tips om veilig naaktfoto’s of naaktvideo’s te maken en te sturen.

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie