Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik krijg mijn schoolwerk niet af door mijn thuissituatie. Wat nu?

door Samana

Woon je samen met iemand die ziek is, een beperking of een verslaving heeft? Dan ben je jonge mantelzorger. Het is niet gemakkelijk om die zorgen thuis te combineren met je schoolwerk.

  • Soms ben je afgeleid of heb je kopzorgen waardoor je je niet kan concentreren op de leerstof.
  • Soms help je mee in het huishouden en heb je geen tijd meer om je huiswerk te maken.

Het kan helpen om op school een beetje tegemoetkoming te vragen.

Er bestaan heel wat goede voorbeelden van scholen die zich inzetten voor jonge mantelzorgers. Praat met iemand op je school waarbij je je goed voelt: een leerkracht, CLB-medewerker, leerlingenbegeleider, .... Bij die persoon kan je verschillende mogelijkheden aftoetsen.

Bijvoorbeeld:

  • Moet je je broer of zus eerst naar school brengen? Of moet je thuisverpleging eerst binnen laten bij je thuis en kom je daarom vaak te laat? Vraag een kaartje waardoor de school weet dat je een grondige reden hebt om te laat te komen. Met dat kaartje moet je niet elke keer je verhaal opnieuw doen. Zo kan je meteen naar de klas en vermijd je straf.
  • Wil je bereikbaar zijn op je gsm mocht er thuis iets gebeuren met de persoon waarvoor je zorgt? Spreek met de school af dat je je gsm mag laten aanstaan op bepaalde momenten.
  • Heb je zorgen en kan je niet studeren voor een test? Vraag voor een herkansing op een ander moment.
  • Weten je klasgenoten niet wat het is om jonge mantelzorger te zijn? Vraag aan je klastitularis of een andere leerkracht of je jouw verhaal mag vertellen. Zo komt er meer begrip voor jouw situatie.

Een combinatie van verschillende maatregelen is mogelijk. Zo heeft de hogeschool UCLL een statuut student-mantelzorger ingevoerd voor studerende jonge mantelzorgers. Zij hebben verschillende mogelijkheden voor wanneer ze lessen missen, hun afwezigheid te kunnen wettigen, enzovoort.

Je kan je school ook vragen om in te stappen in het project Samen naar een mantelzorgvriendelijke school. Dat project begeleidt jouw school in het ondernemen van verschillende acties om een plek te worden waar begrip en ondersteuning is voor jonge mantelzorgers.

Op de website van ZoJong! vind je meer info over jonge mantelzorgers. Je leest er verhalen van andere jonge mantelzorgers en kan er ook je eigen verhaal vertellen. Zin om andere jonge mantelzorgers te ontmoeten? Kijk dan bij 'activiteiten' of er iets in jouw buurt gebeurt.

Nog vragen?

Welke vragen heb je nog nadat je deze pagina las? Geef ze aan ons door, dan kunnen we deze pagina beter maken.

Wil je met iemand praten over jouw situatie? Hier vind je luisterlijnen (via chat, telefoon of mail).

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie