Is het normaal dat ik mij zo voel?
In de war? Bang? Boos? Nog iets anders? Dat is heel normaal.
Je gevoelens kunnen zo hevig zijn dat je moet huilen. Dat is oké en normaal.
Het is belangrijk dat je over deze gevoelens en gedachten praat. Doe dat met iemand die je vertrouwt.
Er zijn ook veel anonieme vrijwilligers die graag naar je luisteren (in het blokje 'PRAAT EROVER').
Rouwen om iemand die ik niet persoonlijk kende. Kan dat?
Dat hangt ervan af.
- Voelde je je diep verbonden met de persoon? Bijvoorbeeld omdat je naar hun muziek luisterde? Of volgde je hen op sociale media? Was die op één of andere manier een voorbeeld voor je? Dan voelt het alsof je de persoon echt kende. Dan heb je gevoelens van rouw.
- Huilen op een begrafenis van iemand die je niet kende? Dat overlijden herinnert je misschien aan een verlies dat je zelf meemaakte. Dan is het alsof je dat deels opnieuw beleeft.
- Voel je een leegte binnen in jou? Dat kan bijvoorbeeld als je geadopteerd bent. Of misschien ben je geboren na het overlijden van één van je ouders. Zo'n leegte maakt dat je rouwt. Je mist niet de persoon zelf, want die heb je nooit gekend. Je rouwt wel omdat je die graag in je leven had gehad.
- Sterft iemand die kwetsbaar is in een heftige situatie? Bijvoorbeeld een kind dat sterft bij een crash of door geweld. Dat raakt veel mensen. De familie en vrienden rouwen natuurlijk. Maar je leeft vaak zelf ook mee, voelt ongeloof of onmacht.
Hoe ga ik hiermee om?
Uit op jouw manier je respect en solidariteit:
- Hou een minuut stilte
- Schrijf een boodschap in een (online) rouwregister
- Prik een vlaggetje op je profielfoto
- Praat over wat je voelt met iemand die je vertrouwt
Doe waar jij je goed bij voelt.
Ook rituelen in groep bieden troost en steun. Bijvoorbeeld meedoen aan een mars tegen zinloos geweld. Zo erken je de enorme pijn die de nabestaanden moeten voelen. Je vraagt ook aandacht voor een probleem in de maatschappij.
Blijf je met vragen zitten? Praat erover met iemand die je vertrouwt. Waar je terecht kan? Je vindt het in het PRAAT EROVER-blokje op deze pagina.
FOTO: Katie Moum
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.