Heel wat kinderen en jongeren maken zich weleens zorgen over hoe ze eruitzien. Ze vinden het bijvoorbeeld vervelend dat ze cellulitis hebben, puistjes hebben, een beugel moeten dragen, klein of net heel groot zijn, … Het is zeker niet abnormaal dat je hier soms twijfels over hebt. Het is belangrijk dat je beseft dat niemand perfect is. Wanneer je je onzeker voelt over je lichaam, kan het helpen om te praten met iemand die je vertrouwt.
Vele kinderen en jongeren twijfelen over hun gewicht. Daarom hieronder wat meer uitleg omtrent twijfels over gewicht.
Hoe komt het dat je zo twijfelt aan je gewicht?
Jij zit momenteel in je puberjaren waarbij bepaalde lichaamsdelen eerder groeien dan andere. Ook veranderen de proporties van je lichaam omdat je een volwassen lichaam krijgt: jongens worden breder, meisjes ontwikkelen heupen en borsten en worden wat ronder. Dat is wennen en dat is normaal. Toch kan het zijn dat je daardoor twijfelt over je lichaam. En dat je je lichaam vergelijkt met dat van je vriend(inn)en maar ook met beroemdheden, foto’s en afbeeldingen die in de media verschijnen.
Beroemdheden, foto’s en afbeelding uit de media brengen ons makkelijk in de verleiding om er net zo te willen uitzien. Maar we vergeten al te vaak welke trucjes (fotobewerkingen, enz.) de media gebruiken om beroemdheden er mooier te laten uitzien. En welke eisen de modellenbureaus stellen aan hun foto- en topmodellen.
Belangrijker is het om te leren begrijpen en aanvaarden dat we er allemaal anders uitzien en onze lichamen allemaal verschillend zijn. Dat is ook helemaal oké. We hoeven er dus niet als topmodel uit te zien. Het belangrijkste is dat we onszelf graag leren zien zoals we zijn en met het lichaam dat we hebben. Dus ook met dat kilootje meer of minder (voor zij die vinden dat ze te mager zijn).
Mijn BMI?
We begrijpen dat je misschien graag wil weten wat jouw BMI is en wat het ideaal zou zijn. Omdat je lichaam heel wat veranderingen ondergaat en dit soms tot zelfs de leeftijd van 18 jaar kan duren, heeft het geen zin om je bmi te berekenen.
Wel bestaan er richtlijnen voor ondergewicht. Je kan ook terecht op https://www.anbn.be/ of https://www.watwat.be/eten als je op zoek bent naar meer informatie over ondergewicht of eetstoornissen.
Wat moet je doen als je twijfel blijft?
Als je met je twijfel blijft zitten of er geen raad mee weet dan kan je er best over praten met iemand die je vertrouwt. Dat kan een ouder zijn maar ook een vriend of vriendin. Je kan ook altijd je huisarts raadplegen. Die kan zeggen of je al dan niet een goed gewicht hebt voor jouw lengte en leeftijd. Ook de schoolarts van het clb kan je advies geven.
Forumberichten bij Awel
Omdat het geen zin heeft om gewicht/lengte/bmi te vergelijken en omdat sommigen hierdoor nog meer zouden twijfelen, worden berichten met deze gegevens niet gepubliceerd.
Elk lichaam is anders en ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Daarom vinden wij het raadzaam er met een deskundige over te praten.
Nog een vraag?
Praat erover met andere jongeren
Meer informatie
Maak je je wel eens zorgen over eten en / of je gewicht? Vraag je je af of dit een probleem is? Surf eens door deze WATWAT artikels, en zoek hulp als je twijfelt.
Op deze site vind je alles over eetstoornissen zoals anorexia, boulimia en eetbuistoornis, omliggende problematiek, mentale gezondheid, een gezond eetpatroon, zelfzorg en vooral over jezelf accepteren zoals je bent. Ook ben je welkom op het forum en in de dagelijkse chats.