Overslaan en naar de inhoud gaan

“Overal zie ik de opdeling van man en vrouw” | Inke (22)

door WAT WAT jongerenreporter

Inke Gieghase (22) is non-binair. Inke voelt zich geen meisje, maar ook geen jongen en wordt dagelijks geconfronteerd met de indeling van man en vrouw.

“Mensen denken vaak dat er enkel mannen en vrouwen bestaan. Je kan het ze niet kwalijk nemen. Vanaf de geboorte leren we dat er jongens en meisjes bestaan. Daardoor is het moeilijk om van dat hokjesdenken af te stappen.

De indeling tussen mannen en vrouwen zit niet enkel in ons hoofd. In winkels, toiletten, formulieren: overal zie ik de opdeling van man en vrouw. Jongens en meisjes, meer niet.

Ik zou mij veel comfortabeler voelen als er geen man of vrouw op de toiletdeur staat
Inke, 22 jaar

Als ik naar een openbaar toilet ga, kies ik meestal het toilet met de kortste rij. Maar ik zou mij veel comfortabeler voelen als er geen man of vrouw op de deur staat. Ik voel me geen meisje, maar ook geen jongen. Waarom zijn die twee symbolen nodig? Uiteindelijk gebruiken we allemaal hetzelfde toilet.

In kledingwinkels is dat niet anders. Ze zijn ingedeeld volgens geslacht. Rokjes vindt je enkel terug in de meisjesafdeling, terwijl het volgens mij logischer is om de kledingsoorten bij elkaar te hangen: jurken bij jurken en broeken bij broeken. Jongens willens soms bijvoorbeeld een rokje dragen en ik wil dan weer kledij kopen die je op beide afdelingen vindt.

Ook bij enquêtes moet ik kiezen tussen de M en de V. Opnieuw iets wat ik niet ben. Ik zou het leuk vinden als ze die vraag gewoon weglaten of een derde optie geven, waarbij je zelf iets invult. Hetzelfde geldt voor mijn identiteitskaart.

Wanneer een conducteur “beste reizigers” zegt, voel ik mij wel aangesproken
Inke, 22 jaar

“Beste dames en heren”. Dat krijg ik te horen wanneer ik op de trein zit. Maar ik voel mij helemaal geen dame of heer.

Wanneer een conducteur “beste reizigers” zegt, maakt die mijn dag goed. Dan voel ik mij als non-binair persoon wel aangesproken. Kleine aanpassingen zorgen ervoor dat ik en vele anderen zich wel begrepen voelen.”

Wat het betekent om een non-binair persoon te zijn? Inke vertelt zelf haar verhaal:

TEKST, MONTAGE EN AUDIO: Emily Nees

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie