Er zijn verschillende soorten betaalkaarten: de gewone bankkaart, de kredietkaart en de prepaidkaart. De gewone bankkaart en de kredietkaart zijn de meest gebruikte betaalkaarten. Ben je -18? Dan is een bankkaart vaak gratis.
Debetkaart (gewone bankkaart)
Met een debetkaart van bijvoorbeeld Bancontact, Maestro of Mister Cash kan je cash geld afhalen of elektronische betalingen doen. Het bedrag gaat dan meteen van je zichtrekening.
Afhalingen of betalingen zijn niet altijd gratis. Je bank kan bijvoorbeeld kosten aanrekenen als je geld opneemt aan een automaat van een andere bank. Elektronische betalingen binnen de eurozone zijn meestal wel gratis.
Hoeveel geld je per dag of per week mag afhalen of betalen is gelimiteerd. Die limieten kan je wel aanpassen.
In sommige gevallen kan je met je debetkaart in het rood gaan. Daarvoor heb je toestemming nodig van de bank. Die leent jou dan eigenlijk het geld dat je tekortkomt. Maar zo’n lening kost geld. Hoeveel? Dat hangt van je bank af.
Je zal dus méér aan de bank moeten terugbetalen. Hoe sneller je dat doet, hoe minder rente je betaalt. Daarnaast moet je rekening binnen een paar maanden weer boven nul staan.
Kredietkaart
Bij een kredietkaart zoals Visa, Mastercard of American Express gaat het bedrag niet meteen van je rekening. Aan het begin of het einde van de maand krijg je een rekening van alle bedragen die je de voorbije maand hebt betaald of afgehaald.
Als je die rekening meteen betaalt, moet je geen interesten betalen. Anders geldt dezelfde regel als bij debetkaarten die onder nul gaan.
Kredietkaarten worden vaak gebruikt voor betalingen of afhalingen in het buitenland, omdat ze wereldwijd worden aanvaard. Dat is niet gratis. Vaak kan je ook verzekeringen aan je kredietkaart koppelen.
Binnen de eurozone kan je gratis elektronisch betalen met je kredietkaart. Geld afhalen kost wel geld.
Een kredietkaart kan je pas aanvragen als je ouder bent dan 18. Weet je niet welke je moet aanvragen? Vergelijk dan de verschillende mogelijkheden.
Prepaidkaart
Een prepaidkaart is een soort van kredietkaart. Je laadt eerst een bepaald bedrag op. Dat kan je dan gebruiken om te betalen of geld af te halen. Is dat bedrag op, dan gaat dat niet meer.
Vaak heb je dezelfde voor- en nadelen als bij een kredietkaart. Alleen kan je hiermee zelf beslissen hoeveel geld je kan uitgeven. Je moet dus niet iedere maand een rekening betalen.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.