Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetenschappen wiskunde in het 5de middelbaar

Hey allemaal

Ik en mijn vriendin zitten in het 4de middelbaar Latijn. We moeten in een paar dagen een voorlopige studiekeuze maken en we zijn nu aan het twijfelen of we latijn achter moeten laten en wetenschappen-wiskunde moeten doen. Kan iemand vertellen wat het verschil is tussen 4 en 6 uur wiskunde?

We willen ook veranderen van school, maar mijn vriendin twijfelt nog of ze van school wil veranderen omdat er uniform is. Hoe moet ik haar overtuigen? Want ik weet dat de anders school beter is, en ze is gewoon een beetje teruggehouden door het uniform.

We willen deelnemen aan het toelatingsexamen, en de andere school biedt ook extra lessen voor het toelatingsexamen aan. Hoe moet ik overtuigen? :)
gepost door Vindingrijke Zwembril |
0 keer bekeken
6 reacties
Geef 0

Praktisch gezegd: 3 uur wiskunde is strikt minimum, 4 uur is basiskennis, 6 uur is uitbreiding, 8 uur is een hobby. Met 4 uur kan je aan de meeste algemeen wetenschappelijke opleidingen starten in het hoger onderwijs, met 6 uur of meer vergroot je enkel je slaagkansen. Zo heb je dan meer voorkennis om terug op te vallen in een eerste jaar, anders zul je meer dan gemiddeld tijd besteden aan eventuele basisvakken wiskunde. Sommige opleidingen vereisen liefst 6 of meer uren, zoals wiskunde, fysica, chemie of ingenieurswetenschappen. Voor dat soort richtingen maken die extra 2 uren wel een groot verschil. Latijn heb je in geneeskunde hoe dan ook niet nodig zoals sommige ouderen beweren. Je zult wel een aantal begrippen zien met Latijnse afkomst, maar dat is het dan ook. Dat is geen cursus zinsontleding. Tegenwoordig is Engels de taal van de wetenschap, maar Nederlands volstaat hier in België meer dan genoeg. In dat opzicht is wetenschappen-wiskunde een goede vooropleiding, al is het maar om je kansen te vergroten voor het toelatingsexamen, want de concurrentie is daar groot. Niemand die jou daarna nog iets gaat leren over goniometrie of integralen.
-
Uniform hoeft niemand af te schrikken, heb zelf ook nooit begrepen waarom dat wel vaak het geval is. Tot aan mijn 18de sinds de kleuterklas droeg ik er zelf ook één. In het middelbaar waren ze minder streng en diende je je gewoonweg volgens kleur te kleden. Dat heeft veel bewezeg voordelen. Het brengt je discipline bij, weinigen die nog door kleding gediscrimineerd worden, en je weet gewoonweg wat je dient te kopen in de winkel in plaats van uren te zoeken naar de nieuwste modetrends waar sommigen zich veel druk over maken. Ook in het volwassene leven is de kans groot dat je kledingvoorschriften zult opgelegd krijgen. Denk maar aan al diegenen die bij openbare diensten werken, of ook dokters zoals jullie willen studeren denk ik? Een voorproefje kan helemaal geen kwaad.
-
Ik neem aan dat je het toelatingsexamen tot geneeskunde bedoelt? Extra lessen daarvoor op je eigen school zijn zeker handig, maar dat moet niet meteen een must zijn. Tegenwoordig zijn er ook heel wat andere zelfstandige organisaties beschikbaar die je daarin helpen, of gewoonweg zelfstudiepakketten die online door jan en alleman aanschafbaar zijn. Daar zul je eigenlijk meer aan hebben. De enkele uurtjes die je op school zult hebben (ik spreek uit ervaring) zijn bijlange niet genoeg om de gehele leerstof wetenschappen en wiskunde van de 2e en 3de graad gezien te krijgen.
-
Hoe dan ook, scholen met uniform die ook nog is voorbereiding aanbieden op dat toelatingsexamen zijn statistisch gezien wel degene met de beste kwaliteit en leveren een groter aandeel succesvole leerlingen af. Een slechte keuze lijkt het mij alleszins niet. Al moet jij je vriendin hier niet per se tot dwingen als ze na al dit geweten te hebben nog steeds niet wil. Het is haar eigen keuze.

gepost door Anoniem |
Geef 0

Dit is eigenlijk heel persoonlijk. Ik kan dus alleen maar mijn mening geven.

Ik vermoed dat je met het toelatingsexamen, geneeskunde bedoelt.
Persoonlijk ben ik een grote voorstander van wetenschappen wiskunde, dat is wat ik heb gedaan :). Maar er zijn een aantal voor en nadelen.
Het grote voordeel van latijn is dat je veel moet vanbuiten leren, wat echt heel handig is om goed in te zijn bij het verderstuderen. In alle opleidingen maar ook zeker bij geneeskunde.
Het grote voordeel van wetenschappen wiskunde is natuurlijk de wiskunde. Die u zeker gaat helpen. Zo is statistiek bv een buisvak bij het verderstuderen, maar mensen die wetenschappen wiskunde hebben gedaan slagen hier sneller op. Ook de wetenschappen gaat u helpen, zoals de chemie of biologie. Hier leer je in the big picture minder echt leren, maar toch voldoende!

Over het algemeen leert latijn u dus meer leren leren, maar wetenschappen wiskunde is dan weer meer algemene kennis die u gaat helpen.

Het verschil tussen 4 en 6 uur hangt af van school tot school. Sommige scholen zien ongeveer hetzelfde maar bij de 6 uur meer zelfstandig. (wat natuurlijk ook goed is, zelfstandigheid opbouwen) Bij sommige scholen zien ze gewoon echt meer. Beiden zijn goed, maar verschillend.

En wat dat uniform betreft: ik ben zelf voorstander. Gewoon omdat het voor geen gezever zorgt, geen problemen of discussies. Ik heb het nooit gehad, maar zou het niet erg vinden als het er was.
Vooral zeker niet uw toekomst laten beslissen voor wat kleren die je gaat dragen.

gepost door Bronzen Butler |
Geef 0

Hey! Ik ben zelf dit jaar van wiskunde wetenschappen overgestapt naar humane in januari. Met latijn kan ik dus geen verschil geven, maar wel met mijn eigen ervaring.
In WWI ging alles voor mij heel snel, en het was heel inzichtelijk. Je gaat dus ook op alles diep in. In humane(3u wis) is voor mij nu allee heel simpel, en maar een beetje inzichtelijk. Dus qua verschil ga je als je iets wetenschappelijk wil doen later misschien wel wat wiskunde moeten bijbenen als je maar 4 uur hebt gehad volgens mij. Luister vooral goed naar je advies van je leerkrachten op het einde van het jaar, tegen mij hadden ze eigenlijk al gezegd dat wwi misschien net iets te moeilijk en inzichtelijk ging zijn. Dat was uiteindelijk ook zo, maar ik heb er ook geen spijt van dat ik het niet geprobeerd heb, wang ik heb wel geleerd om met andere soort dingen om te gaan. Maar die keuze is natuurlijk aan jou. Ik wens je nog veel succes met kiezen!

gepost door Blozende Eenhoorn |
Geef 0

Ik heb wetenschappen-wiskunde gedaan met 6u wiskunde. Ik doe een wetenschappelijke richting en ben blij dat ik wetenschappen-wiskunde heb gevolgd want dit gaf me voldoende basis.
Ik heb nooit latijn gedaan en ik heb ook leren leren. Op mijn school leer je in het 5e en 6e middelbaar geen nieuwe leerstof meer bij latijn maar is het enkel nog teksten vertalen en bespreken. Als je niet van plan bent om later verder te studeren in talen of filosofie dan heeft latijn vanaf het 5e middelbaar weinig nut, terwijl je in wetenschappen-wiskunde wel nuttige leerstof leert.

Over het uniform kan ik mij niet uitspreken want mijn school was zonder uniform.

Verder moeten zowel jij als je vriendin elk individueel beslissen wat je wil doen. Ik begrijp dat je graag samen met je vriendin in de klas wil zitten, maar als zij iets anders wil doen dan moet je dat respecteren.

gepost door Anoniem |
Geef 0

Hey, ik zit zelf nu in het 6de jaar en volg de richting wetenschappen wiskunde (6uur wiskunde). Ik denk dat de keuze tussen 4 en 6 uur wiskunde vooral afhangt van wat je na het middelbaar wilt gaan doen. Als je graag iets met meer wetenschappen of wiskunde wilt doen lijkt het me wel handig om 6uur te doen en als je meer voor een richting als rechten wil gaan, waar je veel minder wiskunde hebt, is het aantal uren wiskunde dat je volgt denk ik minder van belang. Dit wil niet zeggen dat je een richting met veel wiskunde niet zou aankunnen omdat je 4uur hebt gedaan maar ik denk gewoon dat je beter voorbereid bent dan met 6uur wiskunde. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe goed je bent in wiskunde, hoe leuk je het vindt en hoe hard je ervoor wil werken. Ik vind wiskunde persoonlijk niet echt een leuk vak, maar wil volgend jaar graag geneeskunde studeren, vandaar dat ik ervoor gekozen heb om te stoppen met latijn en verder te gaan in een meer wetenschappelijke richting met meer wiskunde.

gepost door Anoniem |
Geef 0

Ik studeer geneeskunde in Gent. Ik heb zelf wiskunde-wetenschappen (8uu) gestudeerd in het middelbaar. De helft van mijn klas deed ook mee en was er ook allemaal door. Wiskunde is enkel nodig voor de 10/40 vragen op het toelatingsexamen. Met 8 is het zeer gemakkelijk en met 6 moet het ook wel vlot gaan. Voor de rest zijn de wetenschappen het belangrijkst en moeilijkst. Het gaat vooral over de leerstof van het 5de en 6de.

4 uur wiskunde is niet vergelijkbaar met 6 uur. Bij 6 uur leer je alles dat je moet kennen en oefen je het ook veel meer in zodat je het beter begrijpt.

Opzich kun je zeker Latijn-wetenschappen doen en als het nodig zou zijn wat extra oefeningen van wiskunde maken.

gepost door Anoniem |
Geef 0

Plaats een reactie