Dit jaar zal ik mijn toelatingsexamen diergeneeskunde doen, na jaren te moeten wachten lol. Dit is de richting die ik al sinds jongs-of-aan wil doen (maar ook enige).
Het probleem is dat ik hier enorm veel stress voor heb. Ja, ik weet dat het normaal is om stress te hebben voor zo'n examen, maar het begon al zeer vroeg zeker al 2 jaar geleden ofzo? Nu het examen nadert, verergert de stress alleen maar.
Ik ben zeer bang om niet te slagen (of nog beter te slagen maar niet gunstig gerangschikt te zijn) Alsook heb ik het gevoel dat ik de leerstof niet voldoende of volledig zal kunnen gestudeerd hebben tegen juli. Ik heb het gevoel dat wat ik leer, het zeker niet lang zal blijven in me brein en dat wat ik doe niet efficiënt is.
Ik volg een cursus van de Kuleuven, met aanvullend uitleg video's op Youtube en iets te weinig examenvragen (wat ik nu wel wat meer zal op focussen). Soms heb ik liever geschreven cursusmateriaal, maar boeken voor het toelatingsexamen kosten enorm veel geld (2ehands is moeilijk aangezien het leerplan veranderd is en we bepaalde dingen wel en niet of anders moeten kennen) en schoolcursussen zijn niet zo handig omdat ze heel veel fouten bevatten sinds ze eerste druk zijn.
Op school behaal ik nog oké punten voor wiskunde en wetenschappen. Maar door dat er zoveel gaande is geweest, is het steeds moeilijk voor mij om mijn punten zegmaar zo te behouden. Ik moet stukken meer studeren om hetzelfde resultaat. Na school doe ik praktisch niks meer naast studeren voor school! Ik kom thuis iets na 17u - dan kan ik wel nog gaan uitstellen omdat ik een pauze nodig heb van school zeker. Tegen 18u begin ik dan wel en dan probeer ik wel te eindigen rond 22u, dit kan uitlopen tot 23u of ietsie later.
Het probleem dat ik niet direct een planning kan opmaken is omdat ik te afhankelijk ben van alles. Het vervoer onderandere: De bus rijdt niet tot onze dorp, dus mama de taxi brengt ons tot de halte maar dit betekent na school dat ze weleens naar de winkel wilt of dat we moeten wachten op de broers. Wanneer we avondeten is nog een factor net als dat toetsen en taken die pas een week voordien (bijna tenvroegste) worden vermeld.
Dit nog, door school en het meer moeten studeren, kom ik zeker uren te kort om te studeren aan het toelatingsexamen. Tofste van al zijn de examens eind Juni... Ik weet vooral examen Wiskunde en Wetenschappen zal wel nuttig en handig uitkomen dan weet ik om deze onderdelen nog wat kortjes te herhalen (als mijn punten oké zijn), toch heb ik dan moeite om voor mijn andere vakken bezig te zijn. Ik veronderstel dat mijn stress dan skyhigh gaat zijn, waardoor er enkele dingen onder zullen lijden.
Daaropboven ben ik perfectionistisch :^ en zal ik de andere vakken dus zeker niet laten vallen.
Ik wil graag proberen toch dagelijks minstens een uur Wiskunde of wetenschappen te doen volgens het toelatingsexamen met uitzondering als ik een toets heb van deze vakken, dan behandel ik dat deel gewoon. Maar hoe ik dat er bij zal proppen? Geen idee. De vakanties gebruik ik nu als streeftijd zoveel mogelijk, maar dat lukt nu ook niet altijd. (+ enigste vakantie nog komende is Paasvakantie, het zal gekke lock-in moeten zijn...)
Voor Biologie maak ik een samenvatting (aangezien de gegeven uitleg in video vorm is), daarvan maak ik een mindmap om herhaling te vergemakkelijken en daarnaast heb ik verondersteld dat het eventueel goed is ook flashcards (volgens Anki) te maken voor biologie dan zeker voor de grote pakken leerstof te kunnen verwerken.
Voor wiskunde maak ik zeker een samenvatting met werkwijzes en kennis. (Ik denk eigelijk niet dat ze ook maar 1 theorie vraag gaan stellen op het examen?, waarschijnlijk enkel uitwerkoefeningen en redeneerders) dan oefeningen (die me meestal ook niet lukken)
Voor fysica, hetzelfde als wiskunde. Behalve dat ik hier een samenvatting van den samenvatting maak (eigelijk gewoon verkorten of meer orderen als mindmap maar net niet) Ook de oefeningen vooral een probleem maar zal neerkomen op oefenen oefenen en oefenen zeker?
Chemie beetje mengsel van alles.
Ik heb wel vertrouwen in mezelf maar aan de andere kant niet sinds het zo'n streng 'proces' is. Dan heb ik toch geen vertrouwen in mezelf door dat de voorbereidingen nu niet goed verlopen en school niet zo leuk doet :|
Langs de andere kant heb ik bijna alle cijfers ook al bekeken en zag ik dat vorig jaar de slaagkans bij dierengeneeskunde op 40% lag wat uitdrukkelijk hoger is dan bij Arts of Tandarts, waardoor ik dan net iets meer vertrouwen krijg, maar die loopt direct weer weg.
Waarom ik dit dus allemaal deel:
- Zouden er enkele tips zijn tegen de stress?
- Zijn er dingen dat ik me zeker mee bewust moet zijn?
- Bepaalde zaken dat ik zeer veel belang zal aan moeten hechten?
- Manieren waarop ik me eventueel beter kan voorbereiden?
- Hoe ik mijn timemanagement kan regelen met school?
- Een lief woordje? :)
Dag diamanten rups,
Ik heb vorig jaar meegedaan aan het toelatingsexamen diergeneeskunde en ik zit nu in mijn eerste jaar (ik was dus gunstig gerangschikt). Ik heb als voorbereiding EMSA gevolgd, een cursus van de UAntwerpen. Aangezien het toelatingsexamen in heel België hetzelfde is, veronderstel ik dat de voorbereidende cursussen van de verschillende universiteiten dit ook zullen zijn.
Ik heb mij vooral gefocust op oefeningen maken uit de oefenbundel en uit vorige examens. Weet dat je niet alle vakken moet slagen; je moet erdoor zijn en boven een bepaalde score zitten. Dus als je één of twee vakken niet haalt, betekent dat nog niet dat je het eerste deel niet slaagt. Ik ben bijvoorbeeld niet goed in chemie en fysica. Daarom heb ik de week voor het examen mij vooral gefocust op die twee vakken (let wel op dat je de andere niet vergeet). Je zou er ook voor kunnen kiezen om je meer te richten op de vakken die je wél goed kan en zo zoveel mogelijk punten proberen te behalen.
Probeer er ook zeker voor te zorgen dat je het tweede deel goed oefent op voorhand. Als je dit deel goed kan, zijn het echt puntenpakkers. De kans is dan groot dat als je net genoeg hebt om te slagen op het eerste deel, je toch gunstig gerangschikt kan worden doordat je veel punten haalt op het tweede deel – of omgekeerd.
Ik raad ook zeker aan om enkele proefexamens mee te doen. Zo kan je alvast oefenen met de giscorrectie en een goede strategie proberen te vinden. Ikzelf heb twee proefexamens van SlaagStat meegedaan. Dit kon gewoon van thuis uit en komt heel dicht in de buurt van het echte examen.
Probeer niet te veel stress te hebben op de dag zelf. Als je goed bent voorbereid, moet het wel lukken. Het is een momentopname en je bent niet alleen. Bereid je goed voor, zorg dat je niet ziek bent en probeer niet te veel stress te hebben. Dan komt het zeker goed!
Groetjes,
Studente diergeneeskunde, 1e Ba
Heb je een account en wil je reageren met je schuilnaam?
Log in. Of registreer je.
Als je zonder account reageert, zal het wat langer duren omdat wij je reactie dan eerst nalezen.
- Zouden er enkele tips zijn tegen de stress?
Hoe meer je je op één ding gaat focussen, hoe meer je zal stressen uiteraard. Heb ook een alternatieve opleiding klaar. De kans dat je niet gunstig gerangschikt zal worden bestaat immers evengoed. Als je dan na een stresvolle periode niet slaagt kan dat anders heel hard aanvoelen. Kijk ook niet naar statistieken over het examen, daar ben je niets mee. Kijk naar jezelf, kijk naar het heden, heb een plan klaar en doe je daarvoor best. Je hebt zelf ook limieten natuurlijk, dus bezwijk niet onder de druk.
- Zijn er dingen dat ik me zeker mee bewust moet zijn?
Idem, heb een plan b klaar. Iets dat je ook graag zou willen studeren waarmee je later iets mee kan doen. Laat het geen tussenjaartje of dergelijke worden om het volgend jaar nog eens te proberen, want een opleiding volgens waar je interesses eigenlijk niet liggen is een tijdverspilling.
- Bepaalde zaken dat ik zeer veel belang zal aan moeten hechten?
Het studeren natuurlijk. Je weet immers wat er op het examen zal komen, wat je moet kennen, dus de enige uitdaging is zo uitgebreid mogelijk studeren. De vragen worden ook zo gesteld dat je van alles moet kunnen, zowel redeneren en berekenen. Sommige vragen los je binnen de 5 seconden op, anderen binnen de 2 minuten.
- Manieren waarop ik me eventueel beter kan voorbereiden?
Combinatie van blokken en oefenen. Oefenen is heel belangrijk om alles in de hand te krijgen. Het toelatingsexamen geneeskunde heeft ook heel veel voorbeeldvragen van de voorbije jaren, probeer die ook op te lossen zoals je op de examendag zou doen. Dan weet je waar je voor staat.
Weet ook dat je in principe genoeg hebt aan je cursussen van op school, zeker als je een wiskundig en wetenschappelijk sterke richting volgt. Je zit nu in het 6de neem ik aan aangezien je deelneemt, dus in principe ben je bijna volledig rond met de leerstof en moet je het meeste al onder de knie hebben. Ik zou al mijn cursussen, notities en oefeningen ordenen en voornamelijk daaruit studeren. Externe cursussen gaan meestal niet veel dieper dan wat het leerstofoverzicht verwacht, op school zul je alles veel gedetailleerder met aandacht gezien hebben. Er kunnen veel fouten staan in je boeken, maar inhoudelijk zal er niet veel aan de hand zijn. Een verkeerd getypte cijfer in je wiskundeboek gaat het verschil niet maken. Wil je toch een naslagwerk kan ik het voorbereidingsboek (de bijbels van alle bijbels) voor geneeskunde aanraden. Kostprijs zo'n 80 euro, geen idee wat je daarvan vindt, maar het omvat wel alles. Ik heb geen idee over de huidige editie, en of dit veel verschilt voor diergeneeskunde, maar de leerdoelen verschillen minimaal. Het is nu niet dat je de helft van biologie plots meer of minder moet leren. Houd misschien het leerstofoverzicht naast je zodat je de onderwerpen kan afvinken.
- Hoe ik mijn timemanagement kan regelen met school?
Ik weet niet hoe jij je dagen probeert in te vullen, dus veel specifieks kan ik niet zeggen. Probeer dagelijks wel iéts te doen, en gebruik je tijd vooral tijdens weekenden en de paasvakantie goed. School was altijd al veel, en daarbovenop deze voorbereiding maakt het zeker niet gemakkelijk. Afzien zul je hoe dan ook, maar dat hoort er ook wel bij als je een plaats binnen diergeneeskunde wil krijgen. Het is helaas een te populaire opleiding.