ik ben een meisje van 19 en studeer momenteel voor leerkracht lager onderwijs (vorig jaar studeerde is psychologie, maar was een zeer lastig jaar voor mij. Mijn ouders zijn onverwacht uit elkaar gegaan en moest verhuizen tijdens de 1e examenperiode, ik voelde me heel slecht op school en in juni tijdens 2e examenperiode kreeg ik nierproblemen, dus was geen topjaartje) ik ben daarom veranderd van richting. ik ga graag naar school, maar sinds de blok bezig is, heb ik gemerkt dat de leerstof toch mijn ding niet is. Ik werk heel veel voor school, maar ik bezwijk al een tijdje onder de hoge druk. Mijn stage is het ergste. ik heb een zeer slechte band met mijn mentor (we hebben andere visies etc) waardoor mijn stage er ook niet zo goed uit ziet. het is me allemaal wat veel en op dit moment en ik ben er gewoon wat klaar mee op dit moment. Ik zie dat het onderwijs onder zware druk staat en zie mezelf hier toch niet werken. Ik twijfel heel hard om te gaan werken. Ik zie mezelf binnen enkele jaren het hoger nog wel eens proberen, maar op dit moment is het te veel. mijn familie gaat me hier helemaal niet in steunen en ik wil hen ook niet teleur stellen, dus weet het allemaal even niet meer. alle raad is welkom. ook mensen in het werkveld zonder hoger diploma zou ik graag horen als deze er zijn.
help me out please!
Ik ken iemand die na het middelbaar (ASO) enkele jaren hogeschool heeft geprobeerd maar dat was haar ding niet. Zij is dan gaan werken in een broodjeszaak en dat doet ze graag en ze vindt dat ze er genoeg mee verdient. Je kan met een ASO diploma dus wel gaan werken, maar het zijn niet altijd de leukste en best betaalde jobs. Het is eigenlijk zoals een studentenjob (want dat is ook obv ASO) maar dan fulltime. Denk hierbij vooral aan horeca en winkels.
Dat je nood hebt aan een break van hoger onderwijs is begrijpbaar in je situatie. Probeer het ook zo uit te leggen aan je ouders, dat het je even te veel is en nood hebt aan een break, maar later wel terug wil studeren. Er zijn best veel mensen die een 'gap year' nemen. Zij gaan dan bvb een jaar naar het buitenland ronreizen of vrijwilligerswerk doen ofzo. Als je tegen je ouders zegt dat je wil werken ondertussen geeft een betere indruk ;) Probeer er dus met hen over te praten en hopelijk begrijpen ze je!
Je kan eventueel al nadenken over welke studierichten je liever zou willen doen. Dat geeft je iets om naar uit te kijken en hopelijk vind je meer motivatie voor die studie.
Hoi,
Er is ook volwassenonderwijs waar je een opleiding kan volgen met vooral stage en minder leerstof om te verwerken. Misschien is dat iets om te onderzoeken of dat je meer ligt. Op een hogeschool kan je normaal ook gratis bij een psycholoog terecht. Das soms ook handig om ns mee te praten over je zorgen.
Heb je een account en wil je reageren met je schuilnaam?
Log in. Of registreer je.
Als je zonder account reageert, zal het wat langer duren omdat wij je reactie dan eerst nalezen.
Ik neem aan dat je ASO gevolgd hebt gezien de context, en ASO staat erom bekend dat je van alles wel wat afweet, maar niet genoeg om met iets specifieks aan de slag te gaan. Vaak zul je dan in het werkveld terecht komen als bediende, denk maar aan kassierster, rekkenvuller, serveerster, bezorgster, medewerker op een luchthaven etc. Jobs die je al doende met een collega leert, nadeel is dan weer dat je pas degelijke lonen krijgt na meerdere jaren ervaring. Met een korte beroepsopleiding in het volwassenonderwijs kan je wel denken aan specifieke taken als kapster, lasser, industrieel operator, loodgieter etc. Jobs die zowel van belang zijn als nooit zullen uitsterven, wat goed kan lonen, maar vaak is dat ook fysiek harder werk. Ook kan je in de privesector terechtkomen en middels interne opleidingen een job bemachtigen. Vaak als bestuurder van machines, denk maar aan bus/tram chauffeur, machinist, piloot, cabinepersoneel, luchtverkeersleider, inspecteur bij de politie, bediener industriele machines zoals kranen, vorkliften, vrachtwagens etc. Nadeel bij deze jobs is dat plaatsen nooit gegarandeerd zijn, dat je moet deelnemen aan strenge selectieprocedures, dat je door intensieve en soms dure opleidingen heen moet gaan, dat je onregelmatige uren hebt en dat de werkomstandigheden sterk afhangen per werkgever. Omdat dit ook unieke jobs zijn, is de kans ook groot dat je de werkomstandigheden vaak leert kennen tot je er daadwerkelijk werkt. Tenzij je een of andere youtuber volgt die zijn of haar werk documenteert en er transparant over is... Voordeel is wel dat deze jobs goed lonen, echter als je geen te grote schulden hebt met de training en dergelijke. Eenmaal je binnen bent ben je vaak ook zeker van je job.