Overslaan en naar de inhoud gaan

SOS studiekeuze 2e GRAAD!

hallo iedereen ,...
ik ben 14 jaar en ik zit in de tweede latijnse. Ik heb geen flauwidee wat ik volgend jaar ga doen. Ik ben erg sociaal, ik ben niet HEEEL sterk ik wiskunde ( dyscalculie), maar toch geïntereseerd in wetenschappen, maar dan twijfel ik als ik dat wel aankan. Ik weet ook niet als ik latijn wil verder doen, want ik zie soms het nut er niet van in :(. Dan heb je ook nog economie maar blijkbaar is dat ook met veel wiskunde. ik ben een gemotiveerde leerling en ik sta zeker open voor een uitdaging. Kan iemand mij verder helpen aub?
gepost door Anoniem |
137 keer bekeken
7 reacties
Geef 0

Hey Anoniem,
dat moet een spannende stap zijn!
Het is inderdaad belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Maar het wil niet zeggen dat als je een verkeerde keuze maakt, dat je daar de rest van je leven spijt van zult hebben. Als het echt niets voor jou is, kun je nog altijd veranderen.
Ik denk dat je nu vooral naar je interesses moet kijken. Als je wetenschappen leuk vindt, maar je denkt dat het moeilijk zal zijn, kun je het toch eens proberen. Daar is niets mis mee.
Je moet zeker eens kijken naar sites die je tips kunnen geven of uitleg over bepaalde richtingen. Wees zeker niet bang om iets nieuws te proberen.
Er zullen zeker forummers zijn die tips voor je hebben.
Groetjes J-Awel

gepost door Anoniem |
Geef 0

Hey Anoniem

Persoonlijk denk ik dat jij wel in de richting Latijn OF humane wetenschappen zou passen. Natuurlijk wil ik je niet meteen in een hokje steken, maar je beschrijving klinkt wel als één "Latino" of een "Hummie"

Ik weet dat Latijn erg saai en nutteloos lijkt, maar dat gevoel heeft iedereen in de 1ste graad gehad. Vanaf het 3de/4de begint Latijn echt leuker te worden. Daarbij zie je de voordelen van Latijn niet meteen, maar pas later. Je zal er vb. beter door kunnen vanbuiten studeren (al die woordjes) en je zal beter worden in het analyseren van andere, Romaanse talen (= talen die afgeleid zijn van het Latijn)

Humane wetenschappen gaat meer over het analyseren van het menselijk brein/gedrag/evolutie/... dus een heel klein beetje psychologie. Let op: ook hier heel veel begrippen die je perfect vanbuiten moet kennnen. Ook doe je aan social cases, dus sociale "problemen" die je gaat bestuderen.

Wetenschappen is ook heel wat wiskunde dus ik zou die richting alleen kiezen als je er 100% door gepassioneerd bent, dat geldt trouwens ook voor economie. Ik ken enkelen die eigenlijk helemaal niet wiskundig zijn, maar er wel geraakt zijn doordat ze erg gemotiveerd waren :)

Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Kusjes
N.N

gepost door Chique Held |
Geef 0

Hi Anoniem,

Het is een spannende keuze, je bent volop op zoek naar jezelf en weet nog niet wat je precies wilt doen.
Een verkeerde keuze maken kan niet, mocht je dat gevoel toch hebben kun je in dat schooljaar nog van richting veranderen.
Op https://www.onderwijskiezer.be/ilike_junior/ kun je een test met een heleboel vragen doen, aan de hand van die resultaten worden interessegebieden toegewezen en helpt dat jou misschien wat op weg. Je kunt ook altijd raad vragen aan jouw klastitularis, andere leerkrachten of de leerlingbegeleiding, zij zullen jou ook graag helpen. ?

Heel veel succes!
- Attente Stoomtrein

gepost door Attente Stoomtrein |
Geef 0

Hey Anoniem!
Ik ben 13 en zit ook in de tweede Latijnse! Ik wil je wel helpen. Ik denk dat je zoals J-awel hierboven al zei moet doen waar je interesse voor hebt. Als je Wetenschappen wilt doen, ga ervoor! Weet wel dat dat inderdaad ook met veel wiskunde is. Ikzelf ga Latijn-Wiskunde doen. Ik ben goed in Latijn en ook in Wiskunde. En bij ons op school hebben we uitleg gekregen over de richtingen volgend jaar en dan konden we ook al zien bij welke richtingen je kan afstuderen in het zesde. Latijn-Wiskunde laat de meeste keuzes open. Maar als je niet zo goed bent in Wiskunde en Latijn niet zo leuk vindt, raad ik die richting niet echt aan. Wat betreft Economie, bij ons op school heb je daar. 2 richtingen van: a en b. A is zonder de sterke richtong Wiskunde en b is met 5 uur Wiskunde. Ik weet niet hoe dat bij jou op school is maar dan kan je daartussen ook nog kiezen. Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen. Kies de richting waar jij je het beste bij voelt en veel succes op je zoektocht!
Liefs, Trouwe Mees

gepost door Glimmende Wolk |
Geef 0

Hey!
Mijn 1ste jaar van de 2de graad zit er bijna op. Ik had exact hetzelfde probleem als jou, maart ik zat in moderne. Ik kon niet kiezen tussen humane of wetenschappen. Mijn ouders zeiden dat ik sociaal ben en dat humane dus een goede keuze voor mij zou zijn, terwijl mijn leerkrachten zeiden dat mijn wiskunde heel goed was. Het was zelf zo erg dat ik op de dag van het oudercontact nog altijd geen keuze had gemaakt.

Uiteindelijk koos ik voor wetenschappen, omdat dat me iets meer boeide dan humane. Achteraf ben ik blij dat ik voor wetenschappen ben gegaan, want als je deze richting niet meer aankunt kan je nog altijd doorstromen naar elke andere richting, behalve latijn. Jij hebt dan ook het voordeel dat moest je latijn doen, je nog altijd naar wetenschappen kunt gaan (voor zover ik weet).

Uiteindelijk moet je gewoon doen wat je leuk vind en waar jij toekomst in ziet.

Kleine tip: Onderschat wetenschappen niet, het is je misschien al gezegd maar als je je hoofd er niet bij houd, is de leerstof vertrokken zonder jou! (natuurlijk zijn er ook toffe dingen zoals proefjes bij chemie en fysica en dissecties bij biologie).

gepost door Anoniem |
Geef 0

hey,

Economie hoeft niet per se wiskundig te zijn. Ik weet niet hoe het op jouw school zit, maar je kan economie-moderne talen doen misschien? Als je graag wetenschapsvakken doet, is het ook een mogelijkheid misschien om een studierichting met wetenschappen en moderne talen of wetenschappen en Latijn te volgen. Je hebt ook sociale wetenschappen in humane, moest dit je meer interesseren dan bijvoorbeeld meer fysica en chemie aangezien je sociaal bent. Je kan ook als eens zoeken met richtingen in de 3de graad met je interesses en die een goede opvolging zijn voor de richting nu. uiteraard kan je nog veranderen van richting moest het echt tegenvallen. Dit kan tot en met het 5de middelbaar zelfs, dus absoluut geen druk. Kies wel absoluut voor een richting die JIJ leuk vindt en niet van je vrienden. Je gaat hier echt nog dankbaar voor zijn. Moest je echt niet wijzer worden, kan je hulp inroepen van leerkrachten en andere hulp op school. Zij weten vaak ook waar je sterk in bent en dit wordt in de klassenraden besproken.
veel succes!!!

gepost door Anoniem |
Geef 0

Hey Anoniem!

Ik hoop dat je dit berichtje nog leest, zou je dan nog eens kunnen antwoorden? En eventueel nog eens als de keuze gemaakt is?

Spannend hé, die overgang naar de 2e graad? Ik hoop dat ik in dit berichtje een oplossing kan helpen bedenken en eventueel deuren kan openen die voorheen gesloten waren.

• Wetenschappen is een richting met 5h wiskunde, 2h biologie, 2h chemie en 2h fysica. Met biologie en chemie zal je geen problemen ervaren denk ik, daar komen niet veel cijfertjes bij kijken. Wiskunde en fysica daarentegen vormen 7h van je lessenpakket. Dit zijn echter 2 vakken vol cijfertjes en ik weet niet of dat handig is voor jou... 7h waar je moet tellen, berekenen, zoeken... met cijfertjes. Vergeet daarbij niet dat je voor fysica bijna dubbel zoveel leerstof zal hebben voor je examen en dus dubbel zoveel berekeningen zal moeten kunnen uitvoeren.
Maar wat als wiskunde niet zo goed lukt? Dan zit je daar: wetenschappen met 4h wiskunde lukt niet. Of wat als 2h van elke wetenschap toch wel veel leerstof is en het je toch niet ligt?
Als je de 2e graad in wetenschappen hebt afgerond, is het logisch om wet.-wisk. of wet.-talen te volgen. Ik wil er je even aan herinneren dat je voor wet.-wisk. toch wel goed zult moeten zijn in je wetenschappen, en je hebt dat eigenlijk nog niet echt gehad dus je weet nog niet echt wat het inhoudt. Je hebt dan ook 9-11h cijfertjes en berekeningen. Als de wiskunde toch iets te veel is, is de enige logische richting nog wet.-talen, maar ook daarvoor moet je goed zijn in wetenschappen en moeten moderne talen je liggen.

• Economie heeft 5h cijfertjes van economie (natuurlijk is er ook veel andere theorie) + 4h/5h wiskunde + 1h fysica. In de 3e graad kan je eco.-talen, eco.-wiskunde of eco.-wetenschappen volgen. Ik denk dat je, door je interesse, voor eco.-wetenschappen zult kiezen. Dan heb je weeral 10h (fysica+economie+wiskunde) cijfertjes. Ook niet zo super handig hé... En als je dan i.p.v. eco.-wet. voor eco.-wisk. kiest, heb je nog meer cijfertjes enzovoort. Daar moet je toch wel bij stil staan.

• Als je volgend jaar Latijn verder volgt, ik raad je aan mét 5h wiskunde, heb je 6h cijfertjes (wisk.+fys.) per week. Je hebt dan ook 3h wetenschappen per week, waardoor je toch een beeld krijgt van deze vakken en weet of deze je liggen. Daarnaast wordt Latijn toch wel een beetje anders: de grammatica wordt stilletjes aan afgewerkt (al zijn sommige stukken toch nog wel zwaar!) en teksten treden op de voorgrond. Volgend jaar zal je ook veel hebben aan Latijn tijdens de les biologie, chemie, wiskunde en fysica doordat je probleemoplossend leert denken en héél veel begrippen uit klassieke taal kan afleiden.
In de 3e graad kan je dan bv. wetenschappen-Latijn volgen. Dan heb je toch nog dat pakketje wetenschappen, als wetenschappen je interesseren na de 2e graad, maar kan je Latijn ook mooi 'afwerken'. 4h wiskunde in de 3e graad lukt je zeker volgens mij. Je kan ook Latijn-wiskunde volgen als je meer wiskunde wilt of wetenschappen-wiskunde als in/na de 2e graad blijkt dat wetenschappen je ding zijn en wiskunde, ondanks dyscalculie, goed lukt! Richtingen zoals wisk.-talen, Latijn-talen, wet.-talen, eender welke richting met pool economie en humane wetenschappen blijven nog steeds mogelijk. Je houdt dus eigenlijk alle deuren open en in alle doemscenario's is er een 'plan B', zelfs al in de 2e graad want Latijn kan je ook met 4h wiskunde volgen zodat de hoeveelheid cijfertjes jaar na jaar afneemt. Als je Latijn met 4h wiskunde volgt kan je nog altijd naar Latijn-wetenschappen.

Groetjes & laat je nog iets horen in dit topic? Nu en/of als de keuze gemaakt is?

gepost door Anoniem |
Geef 0

Plaats een reactie