Overslaan en naar de inhoud gaan

Het is niet omdat ik geen fysica kan dat ik dys'calculie' heb.

Oh, er zal wel zo iets bestaan als dyscalculie maar dan voor fysica zeker? Maar nee, natuurlijk niet. En weet je wat ik daaruit geleerd heb? Niet iedereen kan alles goed. Hoe veel je ook oefent, hoe hard je ook je best doet, het lukt gewoon niet. Dus, als je geen wiskunde kunt, dan kan je gewoon geen wiskunde. Daar hoeft geen status te krijgen, want anders moet alles een status krijgen. Oh, je kan geen wiskunde, hier een rekenmachine. Dyslectie? Ook allemaal hulpmiddelen. Oh, je kan geen fysica, jammer dan. Oh, je kan geen 'elk vak op school behalve wiskunde en nederlands', jammer dan. Laten we iedereen gewoon zijn eigen ding laten doen en niet iedereen normaliseren. Het is niet omdat mijn punten voor fysica laag zijn dat ik meer moet studeren of beter mijn best moet doen. Want ik doe dat al! En ik wordt het zat! Alles lijdt eronder. Mijn andere vakken leiden eronder, mijn mentale gezondheid leidt eronder.

Of we geven iedereen hulpmiddelen, of niemand. En we weten allemaal dat 'iedereen' niet geaccepteerd wordt door scholen.
De grootste reden dat de hulpmiddelen worden gegeven is zodat ze 'net zoals de rest' kunnen presteren. Guess what, we zijn allemaal anders! Het geeft niet dat je 10 op 100 hebt voor wiskunde. Als je het niet kan, dan kan je het niet. Je doet je best, en je theorie kan je perfect. Geweldig! Je kan gewoon geen wiskunde. So be it!
gepost door Moderne Godin |
150 keer bekeken
6 reacties
Geef 2

spojtig dat jij er zo over denkt, je zou ook eens aan ons moeten denken. het is super stom da5 je geen fysica kan, en dat begrijp ik echt. maar ik heb dyscalculie, en dat is niet voor iedereen gewoon iets voor andacht. ik kan echt niet goed rekenen. en dan moet je er toch gewoon rekening mee houden ipv te zeggen pech.
als iemand gehandicapt is, ga je toch ook niet zeggen nee gij krijgt geen krukken, doe normaal, doe wat meer je best.
als iemand autisme heeft dan zeg je toch ook niet doe eens normaal aansteller. nee, je doet dat niet, die kunnen er ook niets aan doen.
en het is heel stom dat iij geen fysica kunt, maar daardoor hoef je niet zo te dneken. ik heb dyscalculie, en haal de ene buis achter de andere op frans, betekend dit sat ik dyslectie heb, nee, ik ben gewoon skecht in frans, so be it, ik haat het. maar wiskunde kan ik niks aan doen, en wil ik gewoon dezelfde kans als iedereen.

gepost door Bronzen Butler |
Geef 0

Dag Moderne Godin

Het is waar dat iedereen wel dingen heeft waar die niet goed in is. Maar ik vind dat je er een beetje rechtuit in bent.

Mensen met dyslexie bijvoorbeeld die zien niet hoe je een woord moet schrijven en dat is echt een handicap, en als je die dan met een simpel kaartje met een schema op in het gewoon onderwijs kan laten is dat een goede oplossing.

Mensen met dyscalculie die kunnen niet tellen, dat kan je ook niet leren, dat ontbreekt gewoon. En dat wil niet zeggen dat die dat inzicht niet hebben. Dus als je die bijvoorbeeld een vergelijking laat oplossen met een rekenmachine dan kunnen ze toch een vergelijking oplossen.

En zelfs met die hulpmiddelen is het voor die mensen heel moeilijk, iemand met dyslexie zit met of zonder kaartje heel lang te blokken voor Nederlands en Frans. Want mijn dus heeft dyslexie en die woorden graken gewoon niet in die haar hoofd, als ze die een minuut geleden juist had is dat nu al weg.

En ja, ik vind dat ze soms ook een beetje overdrijven in die "naampjes" voor iedereen die een beetje anders is. Maar als ze die mensen kunnen ondersteunen met iets simpel is dat toch goed voor die mensen?

Bronzen Butler gaf als voorbeeld autisme, ik vond dat een heel mooi voorbeeld. Ik heb namelijk zelf autisme en weet wat voor effect kleine aanpassingen hebben. Ik mag bijvoorbeeld mijn toetsen en examens met oordopjes doen en moet niet meedoen met groepswerk, opzich kleine maatregelen waar niemand last van heeft, maar voor mij maken die wel dat ik in een normale school kan functioneren.

En ik snap echt waar dat dat niet fijn is dat fysica niet lukt en dat je daar zo teleurgesteld in bent als je daar zo hard voor werkt en het maar niet lukt. Praat er is over met je lkt fysica, misschien heeft die wel advies of studiemetodes.

Groetjes
Glazen Praline

gepost door Glazen Praline |
Geef 1

Hey Moderne Godin,

Iedereen is niet in alles even goed!

Ikzelf heb een lichte vorm van autisme, en heb wat afspraakjes met al mijn leerkrachten en met de leerlingbegeleiding.

Ik heb een vriendin die dyslexie/dyscalculie heeft!

Ik heb een jongere broer van 14j die een zware vorm van adhd heeft!

En we zitten alle 3 in het gewoon onderwijs!

Maar zoals Glazen Praline zegt: je kan altijd je leerkracht van 'Fysica' om extra hulp vragen. Misschien als alle andere klasgenoten weg zijn/in je pauze?!

Ps: we hebben allemaal wel 1 of meerdere vak(ken) die wat moeilijker gaat dan al de andere vakken! En wij zijn allemaal wat anders! En sommige mensen hebben een beperking/handicap, maar we gaan ze behandelen hoe dat we mensen zonder beperking/handicap behandelen! En veel succes met fysica en al je andere vakken.

Met vriendelijke groeten
- Z.D. -

gepost door Zachte Dolfijn |
Geef 0

Hey beide
Fijn dat jullie reageren. Wat jullie zeggen snap ik wel. Heb ik ook altijd gesnapt. Maar mijn issue is feitelijk; waar teken je de lijn? Voor mij is het niet kunnen van fysica net als dyscalculie. Als mij een tekening van de situatie wordt gegeven en wat mag worden verwaarloosd, zou ik goed geholpen zijn en zou het lukken. Domme rekenfouten maak ik dan nog altijd, aangezien ik ook moeilijkheden heb met rekenen, maar ik zou tenminste weten wat ik ermee aan moet vangen. Dus mijn vraag is, waarom krijg ik dat niet? En dan kom ik aan het 'iedereen of niemand' verhaal, want dan begint iedereen het te vragen.

Aan Bronzen Butler, dyscalculie is idd niet voor aandacht, het is echt een probleem, vindt ik ook. En weet je, je hebt gelijk over mensen met een handicap of mensen met autisme. Ik vind ook dat iedereen steun moet krijgen. Maar waarom krijgen de mensen die bijv. fysica niet kunnen geen hulp vergelijkbaar met mensen die dyscalculie hebben? Want het is misschien nog niet geclassificeerd als een 'dys-', maar het zou wel kunnen. Maar dan moeten we alles beginnen 'dys-' ssen.

Als iemand geen wiskunde kan en iemand zegt daartegen: 'Maak gewoon meer oefeningen en het gaat elke keer beter gaan!' , zou je denken, als die dyscalculie heeft, gaat het waarschijnlijk niet verbeteren. Laten we die persoon testen en hulp aanbieden.
Maar bij mensen die geen fysica kunnen, wordt dat niet gedaan. Waarom?
MD

gepost door Moderne Godin |
Geef 1

Hey, ik weet het niet zeker, maar ik denk dat fysica onder dyscalculie valt. Want ik ben ook niet zo geweldig goed in fysica, omdat je daar ook wiskunde voor nodig hebt. Mijn mama is me in het lager onderwijs al laten testen op dyscalculie, maar jij kan het nog steeds laten doen. Ga eens met je leerlingbegeleider praten, die kan met het clb een test regelen. En zelfs als ze dat niet willen doen, en jij echt kan laten zien dat je super super super hard leert voor fysica, je dat schema misschien zelfs krijgt.
Iedereen heeft ook een aangepast attest voor zijn dys... Ik mag bv een blad met formules gebruiken tijdens mijn examen, (wat ik meestal niet doe om mezelf te verplichten het super hard in te studere) maar dat zou waarsscheinlijk ook mogen als het niet bewezen was bij mij.

Er zijn idd veel mensen die gewoon geen goesting hebben in leren en het dan faken.
Ik hoop dat jij iemand bent die echt wel heel hard leert voor fysica, en als je je oefenbladeren laat zien, en laat zien dat je hard je best doet, doen leerkrachten ook hun best om jou te helpen.

gepost door Bronzen Butler |
Geef 0

Dag Moderne Godin

Ik denk dat jij zeker geholpen kan worden. Niet per se een "spiekbriefje" tijdens toetsen. Maar ze zullen je wel helpen.

Ik heb bijvoorbeeld moeite met Engels. Ik heb dat tegen mijn leerkracht Engels gezegd en zij heeft mij bijles en extra oefeningen gegeven. Ik ga daar nooit goed in worden, maar dat helpt wel. Zoiets kan jij ook krijgen denk ik. Daarvoor ga je best naar de leerkracht. Je stuurt je leerkracht een mailtje en je zegt dat je heel hard werkt voor fysica maar het niet lukt en vraag je leerkracht dan om extra uitleg of oefeningen of hoe je het studeert. Als leerkrachten weten dat je hard werkt sta je al een streepje voor. ?

Waarom jij geen echte hulpmiddelen krijgt. Omdat je geen diagnose hebt, daar is ons onderwijs heel ouderwets in.

Maar je zal ermee moeten leren leven. En fysica zit heel logisch in elkaar, dus als uwe frank gevallen is komt het wel in orde!

Groetjes
Glazen Praline

gepost door Glazen Praline |
Geef 0

Plaats een reactie