Overslaan en naar de inhoud gaan

Economie wiskunde of humane wetenschappen ?

Hallo AWEL!
ik zit nu in het tweede en moet een belangrijke keuze maken. Ik moeten kiezen tussen wetenschappen (5u wiskunde), economie-wisunde (5u wiskunde), economie-moderne talen of humane wetenschappen.
ik was er zeker van economie-wiskunde te doen omdat ik supergoed in wiskunde ben en ze zeiden dat het een heel hoge en moeilijke richting was. Maar nu heb ik een groot probleem. Ik wil jeugdrechter wordt of jeugdadvocaat, Misschien kan dit nog vetanderen want psychologie intreseert mij ook. Maar zowiezo iets SOCIAAL. het blijkt nu dat als je een sociaal beroep wilt doen je humantie wetenschappen moet doen. Dat vind ik nog oke en interessant maar het probleem is nu dat ik heeeeel sterk ben in wiskunde (90% op rapport) en je bij humane maar 4 uur hebt. maar ik heb heel goeie punten omdat mijn leerkracht wiskunde superlief is en het goed uitlegd, en haar toetsen dan makkelijler zijn. ik kan super,supergoed nadenken en rekenen, dat is mijn sterkste punt. maar tekenen, meten et theorie kan ik minder. en bij economie 5 gaan ze heel snel en moet je theorie bewijzen en snel kunnen begrijpen. Dus ik twijfel heel erg ! aub help mij of heef me tips voor welke richting. humane of eco wisk
gepost door Anoniem |
6,435 keer bekeken
21 reacties
Geef 0

Hoihoi!

Het is inderdaad een zeer moeilijke keuze als ik jouw verhaal lees. Persoonlijk zou ik eerlijk gezegd ook twijfelen! Ik denk wel dat het belangrijk is om jouw talenten uit de wiskunde te benutten en een wiskundige richting te kiezen, want dat is uiteindelijk een mooie basis die je meekrijgt en waarmee je nog allerlei richtingen uitkan. Ik wil jouw keuze om jeugdrechter te worden zeker niet in twijfels trekken, maar je moet in het achterhoofd houden dat die keuze nog kan veranderen. Vanuit een wiskundige richting kan je wel nog steeds socialere studies aangaan, maar het lijkt me moeilijker om iets wiskundig te beginnen als je humane wetenschappen hebt gestudeerd, omdat je dan de wiskundige basis niet hebt. Het is jouw keuze, maar persoonlijk zou ik toch een wiskundige richting aanraden. Zijn er forummers die nog tips hebben, die eventueel afwijkend kunnen zijn van mijn idee hierover? Wink Het lijkt me tenslotte ook een goed idee om hierover te gaan praten met enkele leerkrachten van jou en jouw ouders, want zij kennen jou uiteindelijk het beste Wink

Veel liefs
J-Awel

gepost door Anoniem |
Geef 0

Hey

je kunt het best wiskunde doen en dan kun je later altijd nog iets sociaal kiezen
andersom kan dat niet

groetjes

ik

gepost door Anoniem |
Geef 0

Humane-Wiskunde bestaat!!! misschien niet op de meeste scholen, maar ik zie geen probleem met van school veranderen voor een studierichting te kunnen doen die je het liefst zou willen doen. het zijn toch vooral de kwaliteitsvolle scholen die dit aanbieden, dus zeker het overwegen waard! en bovendien, hé, betekent humane wetenschappen ook niet perse dat je later enkel de sociale sector aan zal kunnen, anders was het geen ASO. die vernieuwing is er vast ook gekomen om dit duidelijk te maken, want mensen moeten echt eens ophouden met humane af te raden omdat het zogenaamd té bepalend zou zijn.

gepost door Anoniem |
Geef 0

PAS OP: de wiskunde die je nu ziet is helemaal niet te vergelijken met wat je in de 2de en 3de graad allemaal tegen gaat komen. Ik geef je het voordeel van de twijfel wat betreft je capaciteiten, maar vertrouw niet teveel op hoe je er nu voor staat. Er zijn meer dan genoeg mensen die zichzelf verkeerd inschatten als wiskundeknobbel op basis van gelijkaardige prestaties in de 1ste graad, maar bij wie wiskunde vanaf/na het 4de te onbegrijpelijk wordt ondanks hun inzet. Ze hebben het inzicht niet of onvoldoende, maar gewoon wél goede leraren die hen middelmatig het jaar heen proberen te sleuren.

gepost door Anoniem |
Geef 0

Heeeey verdwaald meisje ?
je lijkt me niet echt het wiskundige type, en je geeft zelf aan dat alternatieve jobs gegarandeerd binnenin het sociale veld zullen liggen, dus kies voor humane. het past bij je en je keuze draait voorlopig nog enkel om je interesses en waar je goed in bent komt even op de tweede plek ?

ga geen richting in puur omdat je er goed in zult zijn, dat is niet zo'n slim idee!

trouwens, als je echt zo'n kei blijft in wiskunde en humane je somehow toch niet lijkt te bevallen, dan mag je sowieso wel overstappen naar eco-wisk met gewoon wat inhaalwerk voor die twee vakken.

gepost door Anoniem |
Geef 0

Hey
Als ik jou was zou ik voor een wikunidge richting gaan. Wiskunde heb je overaal nodig, en als je de basis niet goed beheerst kan je op universiteit in de problemen komen.
Het maakt niet veel uit welke richting je kiest in het middelbaa, want met een diploma van het ASO kan je alle richtingen heen. Als je graag jeugdrechter wil worden kan je bijvoorbeeld op universiteit Criminologie gaan studeren en daar zit dat sociale en wiskundige in een pakje.
Wat betreft economie je moet daar geïntereseerd in zijn en je moet het zelf leuk vinden!

Ik hoop dat ik je heb geholpen ?

gepost door Anoniem |
Geef 0

Hey
Als ik jou was zou ik voor een wikunidge richting gaan. Wiskunde heb je overaal nodig, en als je de basis niet goed beheerst kan je op universiteit in de problemen komen.
Het maakt niet veel uit welke richting je kiest in het middelbaa, want met een diploma van het ASO kan je alle richtingen heen. Als je graag jeugdrechter wil worden kan je bijvoorbeeld op universiteit Criminologie gaan studeren en daar zit dat sociale en wiskundige in een pakje.
Wat betreft economie je moet daar geïntereseerd in zijn en je moet het zelf leuk vinden!

Ik hoop dat ik je heb geholpen ?

gepost door Anoniem |
Geef 0

@BDR Maar de bedoeling van een wiskundige richting is juist dat je je in de wiskunde verdiept ipv enkel de basis aan te leren, toch? :'Wink Ik snap dus niet waarom TS dat moet doen om haar interesseveld aan de unief te kunnen volgen, want wiskunde hoort daar duidelijk niet. Zo belangrijk is hoeveel uren wiskunde je in het middelbaar hebt gevolgd eigenlijk ook niet, en zeker niet bij sociale studies, maar wat wél telt is waarom je voor dit aantal uren koos. TS is echter supersterk in wiskunde en is gewoon meer fan van HuWe, dus als zij gewoon zo doorgaat, dan ondervindt ze later geen problemen!

gepost door Anoniem |
Geef 0

Op universiteit heb je ook wiskunde nodig hoor in alle richtingen, dus ook bij Criminologie. En als je in middelbaar kiest voor 4u wis of 6u wis is dat een groot verschil. De tempo is anders en het is inderdaad waar dat je je gaat verdiepen bij 6u wiskunde maar uiteindelijk is die kennis ook nodig op uni. Alleen is het voordeel dan dat je die dingen gezien hebt en dat je gewoon bent aan de tempo.
Je gaat in het middelbaar waarschijnlijk uzelf moeilijk maken om voor 6u of 8u wis te kiezen maar later heeft dat alleen maar voordelen en wie weet gaat jij van gedachtes veranderen.

gepost door Anoniem |
Geef 0

Er zijn genoeg richtingen op de universiteit die helemaal geen wiskundige voorkennis vereisen. Sociale studies horen daarbij. Volgens jouw voorbeeld is wiskunde nodig bij Criminologie, maar daar zien ze geen echte wiskunde en draait het "wiskundig" gedeelte om methodologische vakken (bvb statistiek) en basiseconomie. En op dit soort vakken zal men vanzelfsprekend ook behoorlijk minder wiskundig ingaan omdat wiskunde niet eigen is aan de richting en daar moet rekening mee worden gehouden.

gepost door Anoniem |
Geef 0

Het voordeel van meer wiskunde in het middelbaar ligt volgens mij toch echt meer bij het aanscherpen van het wiskundig redeneervermogen en het probleemoplossend denken. En het is niet echt voordelig om te sukkelen door het middelbaar zodat je zoveel mogelijk wiskunde meekrijgt in je humaniora, terwijl dat misschien helemaal niet je roeping is en je capaciteiten/interesses ergens anders aansluiten. Dit kan al dan niet helpen om het tempo in zuiver wiskundige uniefrichtingen aan te kunnen, maar je raakt niet ver met die kleine voorsprong als wiskunde je nog steeds niet goed ligt.

gepost door Anoniem |
Geef 0

Stel nu dat iemand wel geïnteresseerd is in wiskunde en daarom hierin voortgaat, maar hij heeft het inzicht gewoon niet en daarom blijft hij continu slecht presteren voor het vak, zelfs als hij hard werkt voor zijn cijfers. Wat gebeurt er wss? Juist ja: of hij nu opgeeft of niet, zijn interesse en motivatie om een wiskundige kant op te gaan in het leven gaat verloren, en dan kiest hij op de universiteit voor een richting die niets met zijn humaniora te maken heeft, maar "tenminste wel" aansluit op waar zijn interesses zich nu wel bevinden. In principe natuurlijk niets mis mee, maar wel jammer!

gepost door Anoniem |
Geef 0

Je zou eigenlijk dus net zo goed moeten oppassen met de keuze voor een wiskundige richting als met de keuze voor een niet-wiskundige richting in het middelbaar. Wiskunde is niet voor iedereen weggelegd, dat is alleen hard om mee geconfronteerd te worden omdat het middelbare schoolleven je snel de indruk geeft dat je hierdoor minderwaardig/dom bent en toekomstmogelijkheden vergooit. Die indruk blijft uiteindelijk MAAR een indruk, en jij bepaalt zelf hoe je toekomst eruitziet. Met de juiste dosis motivatie, leergierigheid en doorzettingsvermogen kom je er vast wel in het hoger!

gepost door Anoniem |
Geef 0

Je studierichting op de middelbare school is niet zo bepalend voor het hoger onderwijs als men anderman graag doet beweren, alleszins NIET automatisch. Het hangt van jezelf af wat je ervan maakt en hoe je je falen en "zwakheden" verwerkt, of je het falen uiteindelijk in succes verandert en of je van de zwakke punten sterke punten weet te maken. Een studiekeuze die maatschappelijk goed wordt aanvaard, kan helpen om een goed gevoel over jezelf te geven als je erin afstudeert, maar wat maakt dat nou uit als je er later niets mee wilt doen?

gepost door Anoniem |
Geef 0

Er mogen dan wel zoveel vooroordelen zijn over secundaire studiekeuzes en niveaus, maar uiteindelijk kunnen alleen degenen die de richting doen echt meespreken over hoe het eraan toegaat, tot welk niveau er gepusht wordt en hoe dat hen heeft voorbereid op hun hogere studie. Dit verschilt ook van school tot school en persoon tot persoon, dus ik erger me wel wat aan alle forummers die hun keuze hier overlaten aan derden met andere schoollevens. Men is precies vergeten dat het middelbaar voornamelijk rond persoonlijke ontwikkeling draait, dat motivatie best niet geveinsd wordt etc... Sad2

gepost door Anoniem |
Geef 0

k ken trouwens genoeg universiteitsstudenten die met (erg) beperkt wiskunde in het middelbaar het nochtans prima voor elkaar hebben in "moeilijke" richtingen zoals Farmaceutische Wetenschappen, Handelsingenieur,... Zelfs iemand uit STW die nu in haar vierde jaar Geneeskunde zit en alleen in haar kandidatuur problemen ondervond. Dit hoeft niet te betekenen dat ze uitzonderlijke scholieren waren, want het is maar hoe ver je bereid bent te gaan om je dromen waar te maken Wink Een verkeerde studiekeuze, zittenblijven, "afzakken" kan gebeuren, maar je beslist zelf of beperkingen worden opgelegd.

gepost door Anoniem |
Geef 0

Dus deze (toch wel ietwat forumgerichte) pep talk even terzijde, laat EenVerdwaaldMeisje toch gewoon gaan voor haar interesses! Je beweert dat ze nog van gedachten zou kunnen veranderen, maar ze klinkt heel erg zeker van haar zaak wanneer ze zegt dat ze later "SOWIESO" iets sociaals wilt gaan doen. En stel, hè, dat ze toch van gedachten verandert en HuWe haar niet blijkt te liggen, dan kan ze - zoals Helpertjuh zegt - vast prima een overstap maken naar Eco-Wisk of zelfs WeWi als een relevante toekomst hierin haar meer aanspreekt en ze haar capaciteiten en vooral studieinzet blijft behouden.

gepost door Anoniem |
Geef 0

En mocht dit gebeuren, @EenVerdwaaldMeisje, en je maakt de overstap niet omdat je teveel gemist hebt of je zit al in de 3de graad waardoor het te laat komt, wees dan niet getreurd en doe gewoon je ding na de middelbare school! Smile
Maar ik zie echt stukken meer karakter voor HuWe in plaats van EcoWisk in je, en ik denk dat dat voor jou ook geldt, dus zoals velen die mij voorafgingen al zeiden: GA ERVOOR! Je bent echt niet perse benadeeld door je studierichting als je wonder boven wonder iets anders wilt gaan doen, hoor! Het is misschien een cliché, maar ALLES is mogelijk met het juiste verstand!

gepost door Anoniem |
Geef 0

Yooo ,
Ik zit nu is het 3de met richting economie-wiskunde
vorige jaar twijfelde ik tussen talen en wiskunde en uiteindelijk koos ik toch voor wiskunde.
en ik ben mischien niet de beste is wiskunde maar echt waar 5uur is niet zo moeilijk er is niet echt een groot verschil .
wat je ook kan doen is 2jaar eco wiskunde (om een goeie basis te hebben,wat ik nu aan het doen ben) en dan vanaf het 5de humane wiskunde doen
?

gepost door Anoniem |
Geef 0

Ik doe zelf humane en ik vind het zo'n leuke richting! Heel interessant en biedt veel mogelijkheden. Als je later iets met rechten wilt doen is het daar eigenlijk een hele goede richting voor. Natuurlijk is economie ook interessant en daar kan je ook nog altijd jouw droomjob mee vervullen. Over wiskunde: de leerkracht maakt het vak. Eerst had ik goeie punten ervoor en zat ik in een apart groepje om uitbreiding van de leerstof. Nu heb ik een andere leerkracht en ben ik gebuist. Het kan dus zijn dat je punten niet altijd stabiel zijn. Ik heb er vertrouwen in dat het allebei zou lukken. Liefs! x

gepost door Anoniem |
Geef 0

ik ben ook zeer geïnteresseerd in rechten en ik doe humane wetenschappen en ik kan u zeggen dat wij zeer veel in wiskunde zien we hebben het zelfde programma als de economie alleen de natuurwetenschappen richting heeft een uitgebreider en moeilijker programma

gepost door Anoniem |
Geef 0

Plaats een reactie