Overslaan en naar de inhoud gaan

dokter/apotheker na humane wetenschappen?

Hallo daar

ik ben een meisje van 17.ik heb 4 jaar latijn gedaan (in het tweede Latijn Wetenschappelijk werk en in het derde en vierde latijn wiskunde) daarna ben ik overgestapt naar humane wetenschappen omdat het me interesseert hoe de mens in elkaar zit qua mentaliteit etc..maar nu ik naar zesde ga gaan besef ik dat ik misschien toch een dokter of apotheker of doktor wil worden.. Is dit mogelijk?? Alvast bedankt ♡︎
gepost door Anoniem |
1,089 keer bekeken
6 reacties
Geef 0

Dag Anoniem,

Bij mijn weten kan je als je ASO hebt gedaan daarna nog elke richting uit.

Groetjes,
Glazen Praline

gepost door Glazen Praline |
Geef 0

Hi! Ik ga dit jaar naar mijn tweede jaar Geneeskunde. Ik heb net zoals jij 4 jaar Latijn(-Wiskunde) gedaan & vervolgens wel 2 jaar Wetenschappen-Wiskunde. Om aan de studie geneeskunde te beginnen, moet je slagen voor het ingangsexamen. Dit is voor sommigen een struikelblok. Als je Humane Wetenschappen hebt gevolgd, heb je wel wat wetenschappen (biologie, chemie & fysica) gemist. Deze vakken (+ wiskunde) vormen de basis van het wetenschappelijk deel van het toelatingsexamen. Ik geloof echter dat het absoluut mogelijk is als je het echt graag wil en moeite wil doen om in te halen. Je kan steeds bijlessen nemen ter voorbereiding van het examen. Ik wens je alvast super veel succes!! :))

gepost door Anoniem |
Geef 0

hallo,je kunt na een diploma SO sowiso elke richting doen in de universiteit of hoge school. je moet gewoon zorgen dat je goed kunt studeren enz. het maakt dus niet uit of je humane doet of latijn

gepost door Anoniem |
Geef 0

Hallo,

Het is zeker nog mogelijk om vanuit jouw studierichting apotheker of dokter te worden. Het enige, misschien, nadeel dat je hebt is dat je een toegangsexamen moet afleggen om aan de studierichting 'Geneeskunde' te mogen deelnemen. Je zal inderdaad wat leerstof van de wetenschapsvakken en wiskunde gemist hebben, maar met de juiste inzet kan dit zeker!
Wie niet waagt, niet wint!
Echter is het om apotheker te worden (iets) makkelijker. Uit een ASO-stroom kan je aan gelijk welke studierichting deelnemen. De ene zal al wat makkelijker zijn dan de ander, naar gelang je voorafgaande opleiding. Om apotheker te worden kan je Farmaceutische Wetenschappen studeren aan de universiteit of Biomedische laboratoriumtechnologie (specificatie farmacie) studeren aan de hoge school. Voor beide richtingen is geen toegangsexamen vereist, enkel een niet-bindende en niet-verplichte ijkingstoets.
Ikzelf heb net mijn tweede bachelorjaar Farmaceutische Wetenschappen afgerond aan de UGent. Ik kwam ook uit een ASO-stroom. Ik deed Economie-Moderne talen. Bijgevolg had ik dus ook veel minder wetenschappen en wiskunde gekregen in het middelbaar dan de meeste van mijn medestudenten. Toch moest en zou ik aan de opleiding beginnen. Eerlijk gezegd het is al zwaar geweest, maar het is me toch al gelukt. Ik heb en ben nog steeds zeer hard aan het werken, maar als je echt iets wil kan dat!
HEEL VEEL SUCCES EN DOE WAT JE GRAAG WIL DOEN!

gepost door Anoniem |
Geef 0

Hey

Zoals anoniem al zei mis je wss wel wat voorkennis op vlak van wisk en de wetenschappelijke vakken. Laat jou daar vooral niet door ontmoedigen! Probeer jou voor te bereiden op het ingangsexamen geneeskunde en zie wat daar van komt. Als je niet zou slagen, kan je altijd tijdelijk een jaar iets anders doen bv biomedische wetenschappen ofzo. Zo zal je ook wat wetenschappen hebben die jou mss kan helpen om te slagen.
Een tip is ook om dit aan te geven bij jouw leerkracht wiskunde en Natuurwetenschappen. Zij kunnen jou dan mss iets moeilijkere oefeningen mee geven zodat je er thuis verder op kan oefenen

ik wens jou super veel succes en geef zeker niet op

groetjes

gepost door Plezante Bij |
Geef 0

Hallo

De reacties hiervoor vertelden eigenlijk al hoe het in elkaar zit.
Ik wil je vooral tips geven om die wetenschappelijke basis te verstevigen.

De gemakkelijkste (in zin van zelf niks moeten zoeken), meest intensieve en goedkoopste manier is het zevende jaar ASO: bijzondere wetenschappelijke vorming. Dit kan je volgen op verschillende scholen in België na je zesde middelbaar ( https://www.onderwijskiezer.be/v2/secundair/sec_detail.php?submit=zoeke… ), er zal zeker een school in je buurt zijn!
• Je moet in principe alleen je boeken betalen. Geen inschrijvingsgeld. Dit is dus goedkoper dan bijlessen.
• Het programma wordt voor jou uitgestippeld en de leerkrachten zien toe dat je alles kent. Dit is dus een voordeel tegenover zelfstudie. Bij bijlessen is dit ook het geval maar dan betaal je wel veel meer natuurlijk. Ook ben je verplicht de leerstof ook effectief te studeren en te herhalen voor toetsen en examens (dit heb je niet echt bij bijlessen) én zal je ook projecten, groepswerken en huiswerk krijgen om alles nog beter te kennen.
• Je kan je een jaar lang op wetenschappen en wiskunde focussen. Zo kan je je in je zesde jaar richten op het halen van een diploma en in je zevende jaar op het toelatingsexamen.
• Je slaagkans is aanzienlijk groter dan alleen zelfstudie in het zesde jaar (aangezien je richting niet-wetenschappelijk is).
Het nadeel is wel dat je een jaartje extra secundair volgt en misschien verandert van school. MAAR het voordeel is wel dat je je hele zesde jaar kan richten op je diploma én op wat je wil verder studeren. Als je in januari plots een studie vindt die beter bij je past heb je geen geld en tijd 'betaald' aan zelfstudie of dure bijlessen. Weet je op het einde van het jaar zeker: ja, iets met wetenschappen!, dan focus je een extra jaartje op wetenschappen.

Toch geen zevende jaar willen doen?: zoek een bijlesbureau met voorbereidingslessen op een wetenschappelijke richting of een cursus om zelf te studeren doorheen het jaar. Wacht hier niet te lang mee, plaatsen zijn meestal beperkt en tegen dat je iets naar je zin hebt gevonden...
Bijvoorbeeld:
https://www.delimiet.be/toelatingsexamen : Gent en Aalst (Oost-Vlaanderen), 15 à 20 intensieve lesdagen met maximaal 12 leerlingen, in de paasvakantie is er ook een intensieve lesweek en vlak voor de examens zijn er meestal nog extra lesdagen.

https://www.slaagsleutels.be/nl/les-volgen/detail/5/toelatingsexamen-ar…

https://www.studant.be/toelatingsexamen-arts-en-tandarts (Antwerpen)

https://www.ikworddokter.be/toelatingsexamen

https://voorbereiding-toelatingsexamen.be

http://www.toelatingsexamen-geneeskunde.be

• extra oefeningen wiskunde: https://www.keu6.be/geneeskunde.html

• als je wil weten hoe je er nu voorstaat: https://www.toelatingsexamenartstandarts.be/examenvragen . Bekijk/Maak de vragen eens. Dan heb je al een beter beeld van je huidige kennis.

Weet wel, als je voorbereidingslessen volgt of zelfstudie doet zal je je een jaar lang hard moeten inzetten, want je moet natuurlijk nog steeds dat diploma secundair behalen!

Onderzoek de drie opties (7de jaar, zelfstudie of voorbereidingslessen) grondig én bespreek deze met je ouders, leerkrachten, vrienden...
Zoek zeker ook een aantal studenten arts die ook humane wetenschappen volgden of leerlingen uit humane wetenschappen die niet door waren voor het toelatingsexamen en vraag hoe zij slaagden of hoe het komt dat ze niet slaagden en welke richting ze dan in de plaats doen. Je kan eigenlijk een simpele facebookoproep doen: Wie volgde er humane wetenschappen en volgt nu een wetenschappelijke richting of heeft meegedaan aan het toelatingsexamen (tand)arts (geslaagd of niet geslaagd)?

Sowieso, of je nu farmacie of geneeskunde zal volgen: je wiskunde en wetenschappen moeten bijgespijkerd worden voor een hogere slaagkans. Ik raad je dan aan om jezelf sowieso bij te spijkeren als je iets wetenschappelijk wil volgen.

gepost door Anoniem |
Geef 0

Plaats een reactie