ik zit in het 5de middelbaar en zou graag diergeneeskunde gaan doen later. Ik doe nu wetenschappen wiskunde maar ik ga waarschijnlijk sport wetenschappen doen omdat mijn wiskunde echt slecht was. Als in wiskunde blijf doen zou het kunnen dat ik zou blijven moeten zitten. Maar dus iemand die ik ken die een paar jaar ouder is deed ook sport wetenschappen en ging op een infodag informeren bij diergeneeskunde en de persoon die uitleg zat te geven dat je met sportwetenschappen nooit diergeneeskunde zou kunnen doen. Ik vind dit heel vreemd omdat in de plaats van 8 uur wiskunde nu gewoon 5 krijgt en de rest van de wetenschapsvakken blijven hetzelfde. Er is ook al een paar jaar twijfel van de universiteit of je nu een examen moet doen voor je begint aan je opleiding zoals bij tandarts/ geneeskunde. Nu moet je gewoon een eikingstest doen maar dat is niet bindend. Ik ben dus bang dat er misschien binnen 2 jaar dus wel een toelatingsexamen wordt georganiseerd en ik er dus niet door raak. Mijn wetenschapsvakken zijn allemaal goed maar ik heb dus schrik voor wiskunde en of je het veel nodig hebt. Zijn er misschien mensen die diergeneeskunde volgen die me kunnen helpen? :)
Hallo!
Ik ben 20 jaar en ik zit in mijn derde jaar diergeneeskunde ondertussen. Ik heb in het middelbaar eerst 4 jaar Latijn gedaan en daarna 2 jaar wetenschappen-wiskunde en ik kan zeggen dat dit de ideale voorbereiding was. Wanneer ik dit vergelijk met andere studenten nu aan de universiteit, merk ik dat ik het dankzij mijn vooropleiding vaak makkelijker heb dan andere studenten. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet haalbaar is om dierenarts te worden wanneer je een andere vooropleiding hebt gehad. Zolang je maar voldoende wetenschappen (biologie, fysica en chemie) hebt, is het al heel goed hoor! Wiskunde heb je zeker ook nog nodig, maar 5 uur wiskunde is ook best veel. Dus wat jouw vooropleiding in het middelbaar betreft, zou ik me geen zorgen maken. Je zit goed!
Wat betreft de ijkingstoets is er inderdaad heel wat commotie rond. Men is er al een aantal jaren mee bezig om van de ijkingstoets een bindend toelatingsexamen te maken, maar tot op heden is dat nog steeds geen feit. De universiteit zelf kan ook niet zeggen wanneer de toelating wel bindend zal worden. Dus hierover kan helaas niemand jou zekerheid geven.
Wel een kleine tip: ik heb ook de ijkingstoets gedaan 3 jaar geleden en ik was over de gehele lijn gebuisd op die toets. En nu zit ik ondertussen in mijn 3de jaar diergeneeskunde en ik heb nog geen enkel herexamen gehad: ik ben al altijd op al mijn examens geslaagd geweest. Dus laat je zeker niet ontmoedigen door een eventuele slechte ijkinstoets, want dat zegt helemaal niets over jouw capaciteit als student!
Heel veel succes nog, welke opleiding je ook zal kiezen ?
ik denk wel dat je op zijn minst tot duizend moet kunnen rekenen en grafieken moet kunnen gebruiken ik vrees er voor eigenlijk maar Natuurwetenschappen blijft het belangerijkste
Heb je een account en wil je reageren met je schuilnaam?
Log in. Of registreer je.
Als je zonder account reageert, zal het wat langer duren omdat wij je reactie dan eerst nalezen.
Dag Anoniem
Ik ben nog maar 13 jaar, ik heb dus logischerwijs geen dierengeneeskunde gestudeerd, maar ik hoop je wel te helpen. Ik loop wel zot van diertjes. :)
Ten eerste, dat je met sportwetenschappen geen dierengeneeskunde kan gaan doen is zever. Dat het moeilijk kan worden kan zijn, dat weet ik niet, maar ze kunnen je niet weigeren omdat je sportwetenschappen hebt gedaan.
Ik zie ook niet in waarom je voor dierengeneeskunde heel veel wiskunde nodig hebt, je hebt een basis nodig zeker, maar die heb je in de 5 uur ook.
Ik denk dus niet dat dat grote problemen zal vormen. En volgens mij gaan ze geen ingangsexamen invoeren als het nu niet is, ze zijn daar ook in het algemeen mee aan het stoppen.
Ik denk dat het belangrijkste nu is om te kijken wat je interesseert en wat je aankan. Want blijven zitten voor een ingangsexamen wat er niet is is niet zo slim. ;)
Groetjes
Glazen Praline