Ik zit in het 6e middelbaar en ik moet volgend jaar naar de universiteit.
Ik ben aan het twijfelen wat ik wil gaan studeren maar mijn interesse liggen toch bij Chemie en geneeskunde.
Ik doe op dit moment Wetenschappen met 8 uur wiskunde per week en in totaal 7 uur wetenschaps vakken (2 uur chemie, 2 uur biologie, 2 uur fysica en 1 uur alfawetenschappen)
Ik vind het gewoon enorm moeilijk om te kiezen.
Ik wil graag geneeskunde studeren omdat ik mensen wil helpen, en heel geintereseerd ben in alle soorten medicatie.
Maar dan moet ik een ingangsexamen doen wat ik echt niet zie zitten en sommige dingen intereseeren me echt niks bij geneeskunde.
Of ik kan chemie studeren wat me erg intereseerd, maar volgens mijn oudere broer is chemie in de universiteit enorm saai.
Wat denken jullie ervan?
Je kunt eens aan ej zus vragen hoe geneeskunde écht is?
Uit je vorige bericht begrijp ik dat ze afgestudeerd is in de geneeskunde?
https://forum.awel.be/forum/cadeau-voor-haar
Ik ben student chemie in de 3de bachelor aan de ua, dus wat betreft chemie kan ik je wel op weg zetten.
Om te beginnen wordt je in chemie niet opgeleid om een specifiek beroep uit te oefenen, tenzij je aan de hoge school studeert. In principe kan je dan als chemist over van alles en nog wat meespreken, omdat chemie van altijd en overal is. Het diploma chemie is niet voor niets de meest begeerde. Alleen al in Vlaanderen werken zo'n 250 000 (on)rechtstreeks mensen in de chemische sector. Kijk eens naar de haven van Antwerpen met de honderden bedrijven daar. Of als onderzoek je interesseert heb je veel mogelijkheden bij doctoreren en een carrière aan de unief bijvoorbeeld. Mocht geneeskunde je interesseren zou je nog kunnen werken aan projecten in de geneeskunde, want geneeskunde is één en al chemie. Als enkel het labowerk je interesseert raad ik je een professionele bachelor aan. Labo's aan de unief heb je ook wel, maar het is niet je hoofdzaak. Aan de unief gaat het vooral om de pure chemische theorieën. Je zult dus ofwel terecht komen in de onderzoek of management. Ook leuk om te weten zijn de lonen in de (petro)chemische/farmaceutische sector.
Saai is het zeker niet. Het zijn niet zomaar de lessen van het middelbaar, maar dan meer en moeilijker zoals velen denken. Het eerste jaar bestaat uit algemene vakken die je als wetenschapper zeker nodig hebt, zoals chemie, maar ook heel wat wiskunde, fysica, biologie en computervaardigheden. Vanaf het tweede jaar heb je enkel nog maar specifieke chemievakken (organische, fysische, computationele, quantum, materiaalkunde, ...) en zul je zien hoe je die wiskunde, fysica etc kan toepassen in de chemie. Uiteraard zul je ook minder leuke vakken hebben, maar vanaf de 3de bachelor en zeker in de master heb je te kiezen uit verschillende keuzevakken. Dus, bepaalde type vakken kan je wel saai vinden, maar als je de opleiding zelf saai vindt zit je echt wel in een verkeerde opleiding en is het gewoonweg niets voor jou. Dat betekent dus niet dat het voor iedereen zo is.
Nog een leuk bijkomend voordeel van chemie studeren zijn de kleine groepen waarmee je les hebt. In het eerste jaar start je met een paar tiental, het jaar erop verkleint de groep dan, en bij keuzevakken zit je soms met een handvol in de les. Dat maakt dat je kan kiezen waar je zit in het lokaal, en bovendien kan je heel gemakkelijk de lesgever even onderbreken als je een vraag hebt.
Heb je al gedacht aan farmacie of biomedische wetenschappen? Die richtingen zijn een beetje een combinatie van geneeskunde en chemie. Op basis van je huidige studierichting kun je alle richtingen aan de universiteit wel aan. Als je je een beetje voorbereid op het ingangsexamen geneeskunde geraak je er wel door. Besef ook dat verschillende andere richtingen een (niet-bindende) ijkingstest of dergelijke hebben, dus als dat je argument is om een bepaalde richting niet te studeren, zou ik er toch nog eens over nadenken...
Voor je studiekeuze te maken raad ik je aan om naar de infodagen te gaan van de universiteit/hogeschool waar je naartoe wil. Die geven je een goed idee over wat de richting juist inhoudt.
En als je toch een 'verkeerde' keuze hebt gemaakt, kun je nog altijd veranderen van richting!
Heb je een account en wil je reageren met je schuilnaam?
Log in. Of registreer je.
Als je zonder account reageert, zal het wat langer duren omdat wij je reactie dan eerst nalezen.
Je moet niet naar de universiteit. Je kunt ook hogeschool / bachelor doen.
Ingangsexamen zie je niet zitten. Als je dat niet wilt doe moet je geneeskunde schrappen, zoi simpel is het wel.
"Sommige dingen intereseeren me echt niks". Zou dat niet bij alle richtingen zijn? Indien niet, dan zou ik deze richting (geneeskunde) gewoon schrappen.
"volgens mijn oudere broer is chemie in de universiteit enorm saai". Chemie op de hogechool dan? Of anders zou ik deze richting ook schrappen en totaal iets anders uitkiezen.
Je kunt natuurlijk ook een met CLB of andere studentenbegeleiding praten.
Of bij de universiteiten of hogescholen langsgaan op hun infodagen.