Overslaan en naar de inhoud gaan

afgestudeerd van het middelbaar, wat nu?

Hallo allemaal,

Ik ben een 17-jarig meisje en net afgestudeerd van het middelbaar.
En nu zit ik vast: wat moet ik doen?
Het onderwerp heb ik altijd van mij afgeschoven en vooruitgeduwd omdat ik er nog niet over wou nadenken, maar nu begint dat meer en meer een probleem te vormen.
Het was voor mij en mijn omgeving wel redelijk vanzelfsprekend dat ik verder zou gaan studeren, maar al een tijdje ben ik daaraan aan het twijfelen.

In het middelbaar volgde ik de richting wetenschappen-wiskunde met grieks en daarvan ben ik met grote voldoening (eind de 80%) afgestudeerd, school vormde dus nooit echt een probleem voor mij. Er is geen vak waar ik echt in uitblink, ze zijn allemaal stabiel en goed. Daarom heb ik ook altijd de ruimste keuze gepakt, zodat ik niet moest kiezen tussen taal & wiskunde. Op oudercontacten is het ook altijd hetzelfde dat ik te horen krijg; alles is zeer goed, je kan alles aan. En daar ben ik ook dankbaar voor dat ik me nooit zorgen heb moeten maken over het niet halen ofs!

Maar nu weet ik het wel echt niet meer, de keuze is nu 100% aan mij en ik moet IETS beslissen. Eerlijk gezegd ben ik het studeren wel een beetje beu. Ik haalde wel altijd goede punten, maar was nooit een goede student, want ik ben een mega uitsteller. Altijd last minute beginnen, maar ik kan niet stoppen tot ik het echt kan (= tot heel laat studeren). Daarbij had ik ook redelijk wat hobbies waardoor ik niet zoveel vrije tijd meer had.

Ik dacht altijd dat ik veel interesses had en niet ging kunnen kiezen wat ik wilde doen, maar nu het erop aankomt, vind ik niets interessant genoeg om het nog jaren te studeren. Er zijn al heel wat mogelijke opties voorbij gekomen, maar hoelang ik over alles nadenk, hoe minder zin ik heb om het te doen (bv ik begin te twijfelen of ik het wel zal kunnen, interessant genoeg vind, later een job in die richting wil, ...) Nu heb ik dus eigenlijk geen enkele studiekeuze meer in gedachten.

Maar stel dat ik niet ga studeren: wat dan? (Gelukkig laten mijn ouders me compleet vrij om te kiezen wat ik wil doen!) Gaan werken is een optie, maar dan is er opnieuw de vraag wat zou ik doen? Ik heb nog nooit een échte vakantiejob gehad, omwille van mijn sociale angst en geen zelfvertrouwen (ik ben altijd bang dat ik mega veel domme dingen zal doen en/of in sociale setting niet weten wat te zeggen en...) Dus werken vind ik ook een moeilijke stap om te zetten.

Dan denk ik ook al een tijdje; eigenlijk wil ik niet het 'standaard' leven zoals iedereen, het studeren dan werken en geld verdienen om dan op pensioen te gaan. Het is een vicieuze cirkel die mij oersaai lijkt en ik geen deel van wil uitmaken. Onlangs las ik het boek 'de acht bergen' en dat deed me echt verlangen naar een rustig leven in de bergen, op een boerderij, zonder al te veel technologie, maar met gezellige buren en rust. Maar dat is dan ook weer heel onrealistisch en zou niet weten hoe ik daaraan moet beginnen.

Dit wordt een héél lang bericht, sorry alvast aan iedereen die dit uitleest haha.
Oke maar dat is dus een beetje waaraan ik nu constant denk.
Mijn ouders beginnen ondertussen wel een beetje aan te dringen dat ik best wel eens een keuze begin te maken (ik moet voor september het weten).
Ook nog een mogelijkheid; studeren in het buitenland (bv zweden, maar daarvoor moet ik het wel heel snel weten want daarvoor moet je je snel en op tijd inschrijven, maar daar is ook de schrik weer een groot probleem + geld?!)

Ik weet momenteel gewoon niet meer wat ik wil met mijn leven, ook het doel van het leven houd me bezig en alles wat ik daarover kan bedenken is nogal negatief..

Het is nu ook niet dat ik er zelf zoveel moeite in steek om echt opzoekwerk te doen, maar dan vooral uit schrik: wat als ik niets vind?
Heeft er iemand tips of eigen ervaringen die je met mij kunt delen om me misschien op een pad te brengen of om me te motiveren?

Alvast bedankt om dit te lezen! En slaapwel haha
gepost door Tedere Fozzie |
259 keer bekeken
9 reacties
Geef 2

Ik zou graag nog iets toevoegen:
Ik haalde misschien wel altijd goede punten, maar na het examen was alle leerstof diréct weg uit mijn hoofd. Soms herinner ik me niet eens meer wat we de vorige les gezien hadden. Dit komt waarschijnlijk omdat ik het in 1x leerde en niet uitspreidde en misschien ook wel omdat het me niet zo interesseerde (+ redelijk wat slaap tekort)

Ook zijn we met school naar de SID-in beurs geweest en samen met mijn mama naar een infodag, waar het de bedoeling is om vragen te stellen (dat is ook wat alle leerkrachten enz aanraadden: veel vragen stellen) maar ik had helemaal geen vragen (kon gewoon niets bedenken wat ik zou willen weten erover) dus denk dat dit ook wel aantoont dat ik er niet echt interesse in heb..

gepost door Tedere Fozzie |
Geef 0

Ik denk dat je eerlik gezegd niet veel keuze hebt buiten verderstuderen.
Met je diploma van het middelbnaar ga je geen (goed) job vinden want letterlijk (en sorry als dat cru klinkt): je kunt niks en je weet niks.

Het middelbaar en de richtingen die je volgt zijn een voorbereiding op verderstuderen en niet op gaan werken.
Dat is anders als je een technische richting hebt gevolgd, die mesnen kunnen wl iets als ze het middelbaar gedaan heebbn.
Die richtingen zijn er op voorzien dat ze na het middelbaar gaan werken. Enkel een minderheid studeert nadien nog iets verder.

Dus eigenlijk heb je geen keuze.

Wat je wel zou kunnen doen is een sabatjaar nemen, als je ouders daarmee akkoord zijn en in dat jaar reizen/rondtrekken.vakantiewerk of losses jobjes doen.
Pas op: ook dat gaat veel geld kosten!

gepost door Anoniem |
Geef 1

Vanuit ASO wordt je al snel richting universiteit gestuurd, en zeker als je goede punten haalde. Maar misschien is een hogeschoolrichting meer jouw ding? Hierbij krijg je minder theoretische leerstof dan universiteit en heb je meer praktijk, en het is meestal maar 3 jaar studeren ipv 5 aan de universiteit.
Als dit toch niet helemaal je ding is, kun je een sabatjaar nemen. Wat je in dit jaar doet, kun je zelf beslissen. Je kunt wel ergens beginnen werken, ook al heb je een ASO diploma dat niet bedoelt is om direct te gaan werken. Je kan bvb in een supermarkt, bakkerij, horeca,... of via een interimkantoor gaan werken. Zo doe je iets van werkervaring op + verdien je geld.
Als geld geen probleem is, zou je kunnen studeren in het buitenland, vrijwilligerswerk doen (binnenland of buitenland), of rondreizen (hoeft niet duur te zijn)
Ik wil je wel waarschuwen dat het na een sabatjaar mogelijks moeilijker wordt om terug in het ritme van studeren en naar school gaan te komen.
Verder wil ik je nog aanmoedigen om toch te beginnen rondzoeken wat je zou willen/kunnen doen. Je zegt dat je schrik hebt dat je niets zal vinden, dus leg jezelf geen druk op en stel voor jezelf als doel: ik wil enkel te weten komen wat dit inhoud.
En last but not least: een sabatjaar is zeker geen weggesmeten jaar, want je doet sowieso iets van leerrijke ervaringen op!

Veel succes in je zoektocht!

gepost door Anoniem |
Geef 0

Hey meid,

Je beschrijft echt letterlijk mij :)
Ik zit nu in mijn derde jaar aan de universiteit in een richting die mij matig interesseert.
Ik kon ook niet kiezen en ben dan voor iets gegaan waarvan mijn omgeving zei dat het 'goed' was. Ik heb hard gesukkeld de eerste jaren want dat uitstelgedrag van het middelbaar werkt niet meer aan de univ. Het is niet mogelijk om een volledige cursus de dag voor het examen de eerste keer open te doen...

Wat mij een beetje op mijn pad heeft gebracht is een gesprek met een studieloopbaanbegeleider van de universiteit. Als studiekiezer uit het middelbaar kan je volgens mij ook proberen met hen een afspraak te maken. (je moet dit eens opzoeken, aan de KULeuven gebeurt dit via een formulier van de website kuleuven stuvo) Gewoon doen, je kan er enkel iets uit leren.

Wie weet is het een optie om voor iets alternatief te gaan? Je kan een opleiding (minder studiepunten opnemen) combineren met een andere opleiding of avondschool. Zo heb je iets meer diversiteit.
Het is ook niet erg om na een jaar of na je bachelor over te schakelen naar iets anders. Ik weet nu na drie jaar wel beter wat ik wil. (Leeftijd brengt raad precies ;)) Dus nu kan ik plannen om na mijn bachelor over te schakelen op een opleiding die beter past zonder dat ik opnieuw van nul moet beginnen).

Kortom, een gesprek met een studiebegeleider kan helpen, helemaal normaal om daar aan te komen en gewoon je verhaal te doen zoals je hier geschreven hebt (geen flauw idee, nooit echt leren studeren, uitstelgedrag).
Je bent jong, probeer gewoon zoveel mogelijk dingen op te steken (kennis/ervaring), wat je ook onderneemt, alles komt van pas en je hebt nog tijd om je leven een andere wending te geven op een tijdstip waarop je mss beter weet waar je naartoe wilt. En dit kan betekenen dat je een aantal jaartjes 'zoekend' bent.

gepost door Grijze Muis |
Geef 2

PS: Misschien zegt de opleiding geologie je iets? Als bergen, gesteenten, klimaat en excursies je iets zeggen, is het mss de moeite waard om hier eens naar te kijken. Het is een van de minst populaire richtingen die er zijn en wordt daarom vaak over het hoofd gezien, ookal lijkt mij dit een zeer mooie opleiding (ik volg het niet zelf, maar denk eraan om naar een opleiding die hier een beetje op lijkt over te stappen).
Of als je wat breder en technischer wil gaan, bio-ingenieurswetenschappen optie land, water, klimaat.

Of mss kan je eens kijken naar beroepsopleidingen zoals reisbegeleider?

Een vriend van mij heeft eerst enkele jaren in de marine in het leger gewerkt voordat die is beginnen studeren.

gepost door Grijze Muis |
Geef 2

Hey,
ik ben een student en ga nr het 5de middelbaar, dus weet er niet heel veel van. Maar je zei dat het doel van het leven je erg boeide. Misschien kan je filosofie gaan studeren? of psychologie, je kan dan veel filosoferen en denken en miss een boek schrijven? (ik weet wel dat het niet zo makkelijk is als ik nu beschrijf, maar ik hoop dat het een beetje helpt)

gepost door Blozende Eenhoorn |
Geef 1

Dankjewel allemaal voor de reacties!
Ik ga mogelijks binnenkort met een psycholoog praten en hoop dat dit ook wat inzicht kan brengen, maar heb er wat schrik voor want heb dat nog nooit gedaan. Tijdens 'diepere' gesprekken word ik altijd heel ongemakkelijk en begin ik vaak spontaan te lachen (zelfs als iets niet grappig is)

@Grijze Muis: mag ik vragen wat je hebt gestudeerd? Ik heb de richting geologie eens opgezocht en bekeken en lijkt me nog geen slechte optie! Dankjewel! Als je zegt 'je beschrijft letterlijk mij' gaat dit dan puur over het geen idee hebben van richting maar wel verwacht worden te gaan studeren of ook op de zaken zoals sociale angst? Ik weet niet of je dat nog zult zien, maar hoe verliepen jouw eerste dagen en algemene ervaring op de universiteit? Ik krijg er al stress van door alleen nog maar te denken aan die eerste onthaaldagen waar je helemaal alleen naartoe moet gaan haha

gepost door Tedere Fozzie |
Geef 1

hey tedere fozzie, ik snap echt helemaal wat je bedoelt. Ik wil ook niet echt zo'n 'standaard' leven dat iedereen heeft, ik wil ook echt gewoon genieten van het leven en zie mezelf wel zitten in een huisje rustig gelegen in spanje. Mensen zegen tegen mij ook dat dat niet realistisch is. Ik zie verder studeren ook niet echt helemaal zitten. Even om te zeggen dat ik je echt begrijp en je kan ook gewoon een sabatjaar doen, dan kan je zien waar je je goed bij voelt en zien of je het studeren misschien wel mist.

groetjes

gepost door Anoniem |
Geef 0

hey

Ik herken me heel hard in jou omdat ik dus idd na het middelbaar met goede punten afgestudeerd ben door alles last-minute in mijn hoofd te proppen, uitstelgedrag vertoon, niet wist wat te studeren omdat ik eigenlijk me niet echt wilde verdiepen in iets ofzo, ik het heel belangrijk vind om iets 'nuttig' te betekenen in mijn werk/leven en heel erg van de rust en de natuur in de bergen hou. Sociale angst heb ik niet echt, maar ik ben wel vrij verlegen en introvert ;)

Ik ben in 2020 gestart aan de universiteit en toen was corona volop bezig. Mijn eerste jaar ben ik praktisch niet op de campus geweest en was alles online, dus ik kan je daar niet zoveel tips over geven. Over het algemeen zijn mijn eerste jaren een beetje tegen gevallen omdat de aanpassing voor mij groot was qua schoolsysteem (dikke cursussen, uitstelgedrag, grote groep studenten ipv klas) en vrienden maken ging niet zo vlot, maar daar zat corona ook wel voor een groot deel tussen... Ik denk dus dat je je zeker niet baseren op mijn ervaringen van die eerste jaren want die situaties zijn voor iedereen anders en corona was wel echte een dominerende factor.
Nu gaat het wel gewoon de goede richting uit en start ik normaalgezien binnenkort aan mijn master (of schakelprogramma naar iets anders, dat weet ik nog niet zeker) na bachelor burgerlijk ingenieur (hoofdrichting biomedische technologie).

Ik wil je nog als tips geven dat tijdens die eerste dagen iedereen daar met een bang hartje gaat staan en de meesten niemand gaan kennen. Dat is eng, maar ik denk dat iedereen zijn best zal doen om het voor jullie zo aangenaam mogelijk te maken zodat jullie je snel thuisvoelen.

En nogmaals, als je ergens vastloopt, laat je helpen. Aan de universiteit zal je hier zelf achter moeten zoeken/vragen, niemand gaat dat voor jou doen, maar de ondersteuningsmogelijkheden zijn er wel. (denk aan studieloopbaanbegeleiders voor vragen rond studiemethode en studiekeuze), activiteiten die georganiseerd worden,..)

Mijn persoonlijke mening is ook wel dat het 'leuker' wordt. In bijna elke richting zijn de eerste jaren vrij algemeen, dit zal je ook zien als je de studieprogramma's van de richtingen bekijkt. Bij wetenschappelijke richtingen betekent dit dus eigenlijk een soort verderzetting/verdieping van basiswetenschappen zoals chemie en fysica en wiskunde. Dit kan vrij saai zijn, maar dat wil daarom nog niet per se zeggen dat de hele richting saai is.

Ik zou zeggen, veel succes en goede moed! Blijf doorzetten (doorzettingsvermogen heeft mij tot nu toe vooral ver gebracht). En geniet van elke levensfase want overal leer je wel iets uit, niets is echt 'verloren tijd'.

gepost door Grijze Muis |
Geef 0

Plaats een reactie