Uit buitenlands onderzoek blijkt dat meer dan 69% van de jongeren zich vandaag slechter voelt dan voor corona. Erover praten is belangrijk, maar we maken tijdens een gesprek vaak goedbedoelde fouten. Dan kan het gebeuren dat de ander afhaakt. Dus als je echt f*ck wil zeggen tegen die 69%, zeg het dan vijf keer:
Luister actief! Vat kort samen wat de ander net heeft verteld, en vraag of je het goed begrepen hebt. Zo help je alles op een rijtje te zetten, en toon je ook dat je echt wil verstaan wat er speelt. Wees ook niet bang om vragen te stellen. Hoe voelt dat dan voor jou? Wat bedoel je daar juist mee? Neem ook rustig de tijd en zorg voor zo weinig mogelijk afleiding tijdens jullie gesprek. Laat die gsm bijvoorbeeld even links liggen.
Het is vaak genoeg om te luisteren en mee te leven. Als je te snel met oplossingen komt, kan het gebeuren dat je gesprekspartner afhaakt. Vind je het heel erg voor die ander en zou je willen dat je het kon veranderen? Benoem dat dan gewoon: ‘F*ck das lastig. Ik vind het erg voor u.’ Het doet deugd als iemand meeleeft! Wil je gesprekspartner een concrete oplossing, dan zal die dat wel aangeven. Twijfel je? Vraag dan: wil je graag samen over mogelijke oplossingen nadenken? Even naar buiten gaan of samen gamen, kan trouwens ook echt helpen. Soms is afleiding net wat je nodig hebt.
Je kwetsbaar opstellen is soms een grote stap. Je leeftijdsgenoten vinden het vaak heel eng om open over hun gevoelens te praten. Vergeet dan ook nooit hoeveel moed daarvoor nodig is. Denk niet dat het allemaal wel zal meevallen, en neem de ander ernstig. Zeg ook gerust: ‘Ik ben blij dat je dit met me deelt.’