Je vriend vertelt je dat hij zelfmoordgedachten heeft en zichzelf slaat. Maar je mag het aan niemand verder vertellen! “Beloofd!”
Je belooft je vriendin dat je haar zal helpen tijdens de examenperiode. Jullie zullen samen studeren en dan kan je haar uitleg geven bij de dingen die ze niet snapt.
Wanneer je iemand iets belooft dan zeg je eigenlijk dat ze mag vertrouwen op jou. En dat je zult doen wat je gezegd hebt. Je vriendin rekent dus op je. Ze rekent erop dat je haar niet in de steek laat, of dat je haar niet bedriegt. Ze rekent erop dat je eerlijk bent en dat je niet gelogen hebt toen je die belofte maakte.
Vertrouwen, in de steek laten, bedriegen, eerlijk zijn … Dat zijn allemaal erg grote woorden. Een belofte verbreken doe je niet zomaar! Want je wil geen bedrieger of een leugenaar zijn. En zeker niet tegenover je vriendin.
Toch kan je spijt hebben dat je een belofte hebt gemaakt.
Je maakt je heel veel zorgen over je vriend. De problemen die hij je toevertrouwde zijn erg zwaar. Je kan hem niet voldoende helpen. Wat als hij echt zelfmoord pleegt? Je wordt er zelf heel erg somber of angstig door.
Daar zit je nu bij je vriendin tijdens de examens! Maar het lukt eigenlijk niet. Je kan zelf helemaal niet goed studeren want ze vraagt voortdurend uitleg. Je wou dat je gewoon thuis zat en rustig kon studeren.
Mag je nu je belofte verbreken of niet?
Dikwijls is er geen duidelijk antwoord op deze vraag. Wat je ook kiest, iemand zal er nadeel van ondervinden.
Of je trekt veel minder op met je BFF. Je ziet wel dat ze gekwetst en boos is omdat je nu met die andere meisjes optrekt. Je hoopt dat ze snel zelf nieuwe vrienden krijgt, want je voelt je een beetje schuldig.
Zo’n situatie noemen we een ethisch dilemma.
Het is een goed idee om aan iemand die je kan vertrouwen te vragen wat hij ervan denkt. Misschien kom je zo zelfs toch nog op een tussenoplossing!
Bedenk ook dat sommige dingen belangrijker kunnen zijn dan eerlijkheid of vertrouwen. En dat er goede redenen kunnen zijn om een belofte te verbreken.
Nog een vraag?
Praat erover met andere jongeren
Andere veelgestelde vragen
Meer informatie
Onderons is de meest gezellige podcast over jou en je vrienden, over de vriendschap dus. Voor én door kinderen!
BFF betekent Best Friends Forever, maar bestaat dat wel, vrienden voor altijd?
Wat moet je doen om voor altijd vrienden te blijven? En wat als je vriend plots wat afstand wil? Je komt het allemaal te weten in deze aflevering van Onderons.
Jezelf zijn en jezelf blijven is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet in een groep met veel vrienden, meningen en ideeën. Waarom blijf je best jezelf? Hoe ontdek je wat je zelf belangrijk vindt? En wat is er allemaal wél fijn aan een hechte groep vrienden? In deze laatste aflevering van Onderons kom je alles te weten over groepsdruk en hoe onze babbelkousen daarmee omgaan.