We hebben de neiging om moeilijke gesprekken via chat of sms te voeren. Dan moeten we de ander niet rechtstreeks aankijken. We voelen ons minder kwetsbaar achter ons schermpje. Toch raden we aan zulke gesprekken ‘in het echt’ te doen. Je bent dan veel zekerder of de ander jou wel goed begrepen heeft, want je krijgt extra info uit gelaatsuitdrukkingen en lichaamstaal. Doordat je elkaar ziet ben je ook verplicht rekening met elkaar te houden. Er is dus veel minder kans op misverstanden en kwetsen.
Bereid je goed voor
- Weet goed wat je wil zeggen en schrijf de belangrijkste ideeën op. Probeer het bij één onderwerp te houden.
- Sta stil bij wat je verwacht van het gesprek. Wat wil je graag dat er verandert door dit gesprek?
- In de dagen en uren vóór je gesprek kan je nu en dan al eens polsen hoe de ander reageert. Stel eens vraag over het onderwerp op een moment dat je snel weg kan, bijvoorbeeld als je op het punt staat ergens naartoe te vertrekken.
- Oefening baart kunst. Probeer regelmatig samen te praten over alledaagse dingen. Zo ben je het al gewoon om te praten.
- Zoek een goed moment voor je gesprek. Begin er niet over als de ander druk bezig is. Vraag je lief of het een goed moment is of spreek een moment af. Kies ook een plaats met een ontspannen sfeer waar je niet gestoord kan worden.
Start het gesprek
- Begin op een zachte manier: zonder kritiek te geven, verdedigend of minachtend te zijn, zonder je op voorhand af te sluiten. “Ik wil graag even met je praten over iets waar ik het moeilijk mee heb.”
- Vertel je partner wat je bedoeling is met dit gesprek: “Ik wil graag met je praten om het samen leuk te hebben in onze relatie.” Je bent immers op zoek naar een afspraak of oplossing waar jullie je allebei in kunnen vinden.
- Probeer op voorhand een aantal afspraken te maken. Bijvoorbeeld dat je eerst helemaal wil uitspreken en dat ook jij de ander niet zal onderbreken. Dat je ook echt zal luisteren naar wat de ander zegt. Dat als het gesprek niet goed loopt, jullie het onderbreken en het later verder zetten. Dat je serieus genomen wil worden en je de ander ernstig zal nemen.
Vertel je verhaal of stel je vraag
- Wees duidelijk en concreet over wat je denkt, voelt en wil en spreek vanuit jezelf: “Ik denk…, ik voel…, ik wil…”.
- Luister naar wat de ander te vertellen heeft en probeer ook zijn standpunt te begrijpen. Dat wil niet zeggen dat je het ermee eens moet zijn, wel dat je probeert te begrijpen waarom hij of zij het anders ziet. Zo is er meer kans dat de ander ook voor jouw standpunt zal openstaan. Dit allesbehalve gemakkelijk!
- Blijf vriendelijk en respectvol. Probeer geen ruzie te maken of te zeuren.
- Merk je bij jezelf of bij de ander weerstand? Probeer dat dan eerst uit te klaren voor je verder gaat: “Ik heb het gevoel dat je op dit moment niet echt met mij wil praten? Klopt dat?” “Ik heb het gevoel dat je niet echt luistert naar wat ik zeg.” Probeer indien nodig het contact te herstellen, bijvoorbeeld met wat humor, en aanvaard ook de pogingen van de ander om het contact te herstellen.
- Wanneer jij of je partner zich overspoeld voelt door emoties (boosheid, verdriet, frustratie, …) moet je eerst de tijd en ruimte nemen om kalm te worden. Spreek een time-out af en ga iets anders doen om je gedachten te verzetten.
Sluit het gesprek af
- Ga na of de ander je boodschap juist begrepen heeft en of jij je de ander goed begrepen hebt. Vat het gesprek bijvoorbeeld in een paar zinnen samen.
- Bespreek even wat jullie van het gesprek vonden en bedank de ander voor het gesprek. “Ik ben blij dat ik je dit heb kunnen vragen en dat je geluisterd hebt. Bedankt!”
- Geef de ander en jezelf de kans om te bekomen. Ga wat sporten of doe iets waarbij je de spanning wat kan laten wegvloeien.
- Als het niet liep zoals je had gehoopt, zoek dan steun bij iemand uit je familie, een leerkracht, de ouders van een vriend, een buur, … die naar je kan luisteren, die je begrijpt en die eventueel samen met jou het gesprek kan voeren.
- Als jullie elkaar in het gesprek gekwetst hebben, geef de ander dan erkenning voor de kwetsuur zodra de grootste emotie eraf is: “Sorry dat ik je gekwetst heb.”
FOTO: Elijah M. Henderson
Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.