Of je verslaafd bent aan gamen is zo moeilijk te beoordelen. Er wordt wel een onderscheid gemaakt tussen recreatief en problematisch gamen.
Bij recreatief gamen speel je elke dag of af en toe als ontspanning. Je geniet ervan. Je maakt nog steeds tijd voor school, hobby's en andere activiteiten. Je ervaart geen problemen door het gamen.
Problematisch gamen neemt veel meer tijd in en andere activiteiten (school, hobby's, …) geraken verwaarloosd. Je speelt zowel 's nachts als overdag. Vaak zorgt het ook voor conflicten in je gezin.
Herken je jezelf in het eerste type, dan is er geen probleem. Je kan blijven genieten van het gamen zolang je ook genoeg tijd geeft aan jouw andere activiteiten. Herken je jezelf in het tweede type dan is het misschien een goed idee om wat te minderen. Proberen is een goed begin! Het zal niet altijd makkelijk zijn. Het kan deugd doen om er met iemand over te praten. Iemand uit je omgeving die jij vertrouwt, of helemaal anoniem bij Awel, ...
Het kan ook zijn dat niet jij maar je ouders vinden dat je verslaafd bent. Of ze vinden dat je in het algemeen te lang voor je (smartphone- of laptop)scherm zit. Vervelend, maar je ouders zijn waarschijnlijk gewoon bezorgd. Misschien terecht, misschien ook niet. Je ouders kunnen je vragen om je schermtijd te beperken, of je de toegang tot je toestel verbieden. Dat wil jij natuurlijk niet. Je kan hen vragen om samen afspraken te maken rond je schermgedrag. Zo wordt het voor jou ook gemakkelijker om je aan die afspraken te houden. Ontdek de Awel tips voor een moeilijk gesprek.
In jouw buurt kan je ook professionele hulp vinden om te minderen met gamen. Het kan je helpen om een evenwicht te vinden tussen het gamen en je dagelijkse leven daarbuiten. Je krijgt inzicht in je eigen gamegedrag en oefent hoe je verantwoord kan gamen.
Nog een vraag?
Praat erover met andere jongeren
Andere veelgestelde vragen
Meer informatie
Naast de mogelijkheid om contact op te nemen biedt de druglijn ook uitgebreide info aan op de website. Je vindt er ook een online zelfhulp tool en een zelftest.