-
Praat erover! Contacteer een goede vriend, familie... om je gedachten te delen en het een plekje te geven. Je bent ook welkom bij Awel om erover te babbelen of je kan berichtjes delen met leeftijdsgenoten op het forum.
-
Knuffel je graag? Dat kan ook deugd doen. Pak je mama/papa/broer/zus/hond/kat/... eens goed vast!
Soms kan het ook helpen om het van je af te schrijven of er een tekening over te maken. Zo geef je de gebeurtenissen een plaats en kan je beter loslaten.
-
Ga ook even iets anders doen. Trek je sportschoenen aan en ga een blokje lopen, spreek af met vrienden... Afleiding is soms nodig om uit een donkere tunnel te geraken en terug het positieve te zien. Check zeker deze anti-verveel tips van WAT WAT!
-
Misschien wil jij iets betekenen voor iemand anders? Een lief kaartje versturen, alvast beginnen aan een zelfgemaakt verjaardagscadeau...
Nieuws = uitzonderlijk
Als het niet opvallend was, was het geen nieuws. Als het dicht bij jou dreigt te gebeuren, dan wordt er extra voor je veiligheid gezorgd, veel meer nog dan anders! De overheid neemt maatregelen om voor haar bevolking te zorgen. Er wordt voor jou gezorgd!
-
Volg het nieuwsfeit niet continu op. Soms verschijnen er elk uur nieuwe berichten, die allemaal iets anders zeggen. Het is dan beter om het eventjes te laten voor wat het is. Wanneer het echt belangrijk wordt voor jou, zal je het zeker wel horen.
-
Kijken je ouders veel nieuws en word jij daar bang van, laat het hen weten. Vraag je ouders eventueel om minder nieuws te kijken of op momenten dat jij er niet bent.
Betrouwbaar nieuws, duidelijk uitgelegd
-
Karrewiet is het nieuws op kindermaat. Maar ook sommige volwassenen gebruiken graag Karrewiet: alles is er heel duidelijk en kort uitgelegd. Je kan Karrewiet online kijken of op Ketnet (om 08:45, 17:50 en 18:55).
-
Klaar is het VRT nieuws voor jongeren. Je vindt er betrouwbare informatie en duiding bij actuele thema’s. Het is vooral goed om samen met je klas te kijken. Vraag je leerkracht om Klaar te tonen in de les of bekijk de afleveringen.
-
Op Instagram kan je nws.nws.nws volgen: nieuws voor jongeren, 7/7, via de feed en stories.
-
Hou altijd rekening met de bron. Soms is nieuws gewoon niet waar. ‘Fake news’ noemen we dat. Vooral op sociale media gaat fake news rond. Toen het Coronavirus bijvoorbeeld bekendheid kreeg eind januari 2020, werd er geschreven dat je het virus kon oplopen via postpakketjes van Ali Express uit China. Dat bleek later helemaal niet te kloppen, toonde WAT WAT. Ook VRT onderzoekt in de rubriek ‘CHECK’ verhalen waarover veel geruchten rondgaan.
-
Je kan ook letten op het WAT WAT label. Als je dat ziet staan op een folder of een website weet je dat de organisatie achter die website alle moeite doet om jou goeie info te bezorgen.
❕ Tip: luister vooral naar experts in het nieuws. Alleen zij kunnen écht goed het risico inschatten.
Nieuws = vaak negatief
Negatieve verhalen hebben meer nieuwswaarde. Daardoor lijkt het soms alsof alles in de wereld alleen maar negatief is. Maar dat klopt helemaal niet!
Hoewel er zeker oorlog is en conflicten waarschijnlijk altijd zullen bestaan (conflicten om voedsel, om een land, om grondstoffen zoals olie, uit trots en hoogmoed of om religie), gebeuren er veel meer goede dingen. Af en toe zien we die ook in het nieuws. Denk maar aan de klimaatacties, waardoor mensen nu al beter voor het milieu zorgen, of de #metoo beweging waardoor al meer daders van seksueel misbruik zijn gestraft. Maar we zien ze niet vaak, die positieve dingen, en dus is het moeilijk om een juist wereldbeeld te hebben. Bovendien onthouden we negatieve dingen gemakkelijker. Niet alleen omdat die vaker in het nieuws komen, maar ook omdat onze hersenen zo werken: als je van iemand één slechte opmerking en tien complimentjes hebt gekregen, gaat die ene slechte opmerking waarschijnlijk het langst door je hoofd spoken. Zo zitten we nu eenmaal in elkaar!
Veel positieve dingen gebeuren bovendien achter de schermen. Wereldleiders praten met elkaar om een oorlog te voorkomen en de vrede te bewaren. Veiligheidsdiensten zoals de politie en het leger onderzoeken verdachte gebeurtenissen en waken over onze veiligheid. Landen verenigen zich in een unie zodat ze makkelijker en beter kunnen samenwerken... Vaak moeten zulke dingen in het geheim gebeuren, en daarom zien we ze niet in het nieuws.
Het is normaal dat erg nieuws in onze kleren kruipt. Maar vergeet niet: er gebeuren véél meer mooie dingen in de wereld! Let ook op alle grappige en hartverwarmende nieuwtjes online, en deel ze met elkaar en met ons!?