Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat kun je doen tegen cyberpesten?

door Tumult

Cyberpesten kan veel vormen hebben: pestwebsites, gehackte of valse profielen, bedreigingen via sms, beledigende foto’s doorsturen.

Vaak is het moeilijk om er gepast op te reageren.

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten is pesten via digitale media zoals sociale media, mail, websites, sms, apps. Cyberpesten kan doorgaan op elk uur van elke dag. Dat is anders dan gewoon pesten.

Bij cyberpesten ben je dus ook thuis kwetsbaar. Daardoor doet het pesten vaak nog meer pijn. Via cyberpesten heeft de pester ook een groter digitaal publiek.

Cyberpesten kan anoniem. Maar het is vaak een aanvulling op offline pesten. Meestal weet de persoon die gepest wordt wie er achter de anonieme berichten zit. Bijna altijd kennen ze elkaar ook 'in real life'.

Gemeen gedrag op internet? Niet alles is meteen cyberpesten. Wanneer wel? Lees: Pesten. Wat is dat?

Waarom cyberpest iemand?

Ze pesten om dezelfde redenen als andere pesters. Maar op internet heb je het gevoel anoniem te zijn. Daarom durven cyberpesters vaak een stapje verder te gaan dan bij offline pesten. Ze zien niet hoe de ander reageert.

Lees: Waarom pest ik?

Wat kan je ertegen doen?

 • Negeer pestberichtjes. Als je niet reageert, is de lol er voor de pester snel af. Dat betekent natuurlijk niet dat je je niet mag verdedigen. Maar merk je dat de pester toch niet oprecht luistert? Dan antwoord je best niet meer.
 • Verzamel bewijs door screenshots te maken.
 • Blokkeer de afzender van de pestberichten.
 • Meld ongepaste commentaren of berichten op sociale media aan de beheerders. Op Facebook en Instagram kan je makkelijk foto's en berichten rapporteren en laten verwijderen.
 • Vat scheldpartijen niet te persoonlijk op. In de reacties onder een artikel of foto kan het er nogal hard aan toe gaan. Het is verleidelijk om daar helemaal in op te gaan. Dan kan je al eens gekwetst worden. Probeer kwetsende commentaren die er verschijnen niet persoonlijk op te vatten.
 • Praat erover met iemand die je vertrouwt. Bv. een leerkracht, CLB-medewerker, ouder, vriend.
 • Gaat het pesten echt te ver? Wordt je bv. bedreigd? Je kan een klacht indienen bij de lokale politie bij jou in de buurt.
  • Google naar 'lokale politie' en je woonplaats.
  • Neem je bewijsmateriaal mee.

De boodschap is dus eenvoudig: amuseer je rot op internet, experimenteer anoniem met alles wat je in het echte leven niet durft, geef er gerust je eigen mening, maar blijf altijd respectvol voor elkaar.

FOTO: Matteo Vistocco

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie