Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik ben zwanger! Kan ik wel voor een kind zorgen?

door Fara

Voor een kind zorgen is best wel uitdagend, moeilijke momenten wisselen zich af met fijne momenten. Dat het intens is, dat is zeker.

Opvoeden versus verzorgen

Een kind opvoeden vraagt heel veel energie. Het eerste jaar ga je vooral 'verzorgen': aankleden, wassen, eten geven. Maar eens je kind een peuter is, moet je ook gaan opvoeden, dan wordt het moeilijker.

Als je een kind krijgt, voel je ook een hele grote verantwoordelijkheid. Dat is leuk, maar kan ook beangstigend zijn. Je kindje is immers continu afhankelijk van jou en zal veel tijd en energie van je vragen. Daarnaast kan je gelukkig ook overspoeld worden door een immense liefde, die de inspanning en uitputting het toch waard maken.

Waar andere koppels van onze leeftijd met vrienden naar Tomorrowland gaan, of een reis boeken naar Ibiza, is onze wereld er één van middagdutjes, fruitpap en afwisselend de buggy duwen. We doen het goed en gráág. Maar gewoon eens onbezorgd zijn: dat kennen we niet meer.
Nathan, 17

Wat heb je nodig om voor een kind te zorgen?

Deze dingen heb je zeker nodig:

  • Geld: een kind kost best veel geld. Het moet eten, drinken, naar de dokter, naar de crèche, enz. Hier kan je nalezen hoeveel een baby kost.
  • Hulp: een kind opvoeden kan je niet alleen. 'It takes a village to raise a child', wordt weleens gezegd. Het is belangrijk dat iemand anders af en toe voor je kind kan zorgen. In een crèche of bij een onthaalouder, een familielid of je vrienden bijvoorbeeld.
  • Liefde en geduld: kindjes kunnen je heel veel liefde geven, maar ook het bloed van onder je nagels halen. Je geduld zal vaak op de proef gesteld worden. Zowel nu als later, want die schattige baby wordt natuurlijk ooit een opstandige puber.

Maak je je zorgen?

Misschien heb je nu al veel zorgen? Conflicten thuis, familie waar je niet of weinig kan op rekenen, financiële zorgen of een slechte relatie? Door de komst van een kindje maak je je soms meer zorgen. Weet dat je er niet alleen voor staat. Er zijn heel wat hulpverleners die je kunnen ondersteunen en samen met jou op weg willen gaan. Hier kan je terecht als je het moeilijk hebt als jonge mama of papa.

Wil je graag eens testen wat het effect is van de zorg voor een kindje op je leven? Leen dan bij Fara de Real Care Baby uit. De pop vraagt aandacht en zorg zoals een echte baby. Zo begint de pop regelmatig te huilen, maakt ze ademgeluiden of begint ze te kirren en om aandacht te vragen.

FOTO: Marina Panadés

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie