Had je seks zonder dat je het zelf wou? Ben je zwanger na een verkrachting? Je ongewenste zwangerschap voelt dan misschien nog emotioneler aan.
Naast je gevoelens rond het misbruik, word je ook geconfronteerd met gevoelens rond de zwangerschap. Het kan erg verwarrend zijn om al deze emoties door elkaar te voelen.
Neem tijd voor jezelf
Neem de tijd om deze ervaring te verwerken. Vraag je af wat jij nodig hebt om met deze diepe kwetsuur om te gaan:
- Misschien heb je nood aan de nabijheid van iemand die je vertrouwt
- Misschien wil je er met iemand over kunnen praten: een goede vriend of vriendin of een hulpverlener
Ga langs bij een huisarts of gynaecoloog
Het is nu ook belangrijk om zo snel mogelijk te weten te komen hoe ver je zwangerschap al gevorderd is. Daarvoor ga je best langs bij een huisarts of gynaecoloog. Eens je weet hoe ver je zwangerschap gevorderd is heb je verschillende mogelijkheden:
- De zwangerschap afbreken door een abortus
- De zwangerschap behouden en het kindje zelf opvoeden (al dan niet met ondersteuning van pleegzorg) of afstaan ter adoptie
Praat er (anoniem) over
Misschien voel je te veel schaamte om met je verhaal naar buiten te komen of heb je angst om niet geloofd te worden of ben je bang voor de reactie van je familie? Al deze gevoelens en gedachten zijn heel normaal, maar je hoeft hier niet alleen mee te blijven.
Wil je er graag met een hulpverlener over praten?
- Je kan terecht op het gratis telefoonnummer 1712, of je kan chatten op Nupraatikerover.be.
- Op de website van Seksueel Geweld vind je informatie rond hulp na seksueel geweld terug.
- Wil je praten over je zwangerschap en wat je nu moet doen, dan kan je (anoniem) terecht bij Fara
Aangifte bij de politie?
Als je aangifte wil doen, is het belangrijk om zo snel mogelijk na de feiten naar de politie te gaan. Je kan ook terecht op spoed of bij je huisarts. Als je dat wilt, dan schakelen zij voor jou de politie in. Als je naar een Zorgcentrum na Seksueel Geweld gaat, krijg je meteen alle zorg op 1 plaats. Je krijgt er medische hulp, een onderzoek, psychologische hulp én je kan meteen ook klacht neerleggen.
Ook jaren na de feiten kan het zinvol zijn om aangifte te doen.
Was je jonger dan 18 toen het gebeurde? Dan kan de dader altijd nog vervolgd worden, ook als je het tientallen jaren later aangeeft bij de politie.
Was je 18 jaar of ouder? Dan 'verjaren' de feiten na 15 jaar. Dat wil zeggen dat je na 15 jaar nog altijd een klacht kan indienen bij de politie, maar de dader zal niet meer vervolgd worden.
Je kan altijd terecht bij het politiekantoor bij jou in de buurt.
Ga je liever niet alleen? Dan kan het helpen om een vertrouwenspersoon mee te nemen.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.