Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is transgender?

door Transgender Infopunt

Als je geboren wordt, zijn mensen nieuwsgierig. Ouders krijgen vaak de vraag: "Is het een jongen of een meisje?" Zelfs voor je geboorte willen mensen dat vaak al weten.

'Meisje' of 'jongen'? Bij je geboorte wordt een van die twee ook officieel genoteerd. Dat is op basis van wat de dokter beslist. Die doet dat door te kijken naar het geslacht, het lichaam van een baby. Maar wat als dat toegewezen geslacht niet helemaal klopt met wie je echt bent? Met hoe je je voelt? Dan ben je transgender of trans.

Het omgekeerde van transgender is 'cisgender'. Dan klopt je geslacht bij je geboorte met hoe je je voelt.

Veel verschillende mensen

Transgender is een koepelterm. Het verzamelt verschillende mensen. Bijvoorbeeld:

  • trans meisje: dat is een meisje. Maar toen ze werd geboren, dachten ze dat het een jongen was
  • trans jongen: dat is een jongen. Maar toen hij werd geboren, dachten ze dat het een meisje was

Sommige mensen voelen zich tussen jongen en meisje in. Anderen voelen zich de ene dag een jongen, de andere dag een meisje. Of ze voelen zich geen van beide, of net een mix ervan. Zij zijn gender non-binair.

Ook travestie valt onder 'transgender'

Travestie en transgender zijn niet hetzelfde.

Maar mensen die aan travestie doen? Die zitten ook in de grote verzameling ‘transgender'. Dat is omdat ze spelen met hoe je mannelijkheid of vrouwelijkheid toont. Bijvoorbeeld: een jurk of pruik dragen, make-up opdoen, een baard opkleven.

Een ander woord voor travestie is crossdressing.

Iemand die aan travestie doet, houdt ervan om zich af en toe om te kleden. Bijvoorbeeld: je bent een man en voelt je man. Maar om af en toe vind je het fijn kleren om te dragen die vrouwen meestal dragen.

Voor de ene persoon is travestie dat heel persoonlijk. Daarom houden ze het privé of delen het maar met enkele mensen. Anderen vinden het wel leuk om dit met veel mensen te delen.

Er zijn ook mensen die optreden in travestie. Dat zijn drag kings en drag queens.

Iedereen kan aan drag doen. Ook als vrouw, en ook als je cisgender bent.

Wat is het niet?

Transgender is geen probleem of stoornis.

Het zegt ook niets over iemands seksuele oriëntatie. Je kan bijvoorbeeld een hetero trans jongen zijn, dus een jongen die op meisjes valt.

Transitie

Ben je trans? Dan ga je soms op zoek: hoe kan ik me beter voelen? Wat kan ik veranderen? Hoe leef ik meer als mijn echte ik?

Heel wat trans personen willen dat hun genderexpressie (kapsel, kleding, uiterlijk, ...) en lichaam beter passen bij hun genderidentiteit (hoe je je voelt). Dat veranderingsproces is een transitie.

Elke transitie ziet er anders uit. Want niet elke trans persoon heeft hetzelfde nodig. Het doel? Je comfortabeler voelen.

Bijvoorbeeld door:

  • een nieuwe voornaam
  • een coming-out
  • een medische behandeling

Sommige trans personen willen hun lichaam veranderen zodat het beter bij hen past. Soms kiezen ze voor operaties. Dat is niet altijd het geval.

Meer weten

Lees ook:

FOTO: Ben Weber

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie