Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik ben een transgender persoon. Wat is er allemaal mogelijk?

door Transgender Infopunt

In de eerste plaats is het belangrijk dat je je gevoelens deelt met iemand uit je naaste omgeving en/of een professional.

Een psycholoog of psychiater kan je begeleiden in de zoektocht naar jezelf. Jullie gaan samen op zoek naar wie jij nu eigenlijk bent en waar je naartoe wil.

Het kan zijn dat je voldoende hebt aan zo’n gesprekken, maar het kan ook zijn dat je beslist dat je meer stappen wil ondernemen richting een transitie. Dat betekent dat je gaat leven volgens je gewenste genderidentiteit. Je kan er ook voor kiezen je naam en voornaamwoorden (zij/haar, hij/zijn, die/hun …) te veranderen.

Wat er mogelijk is:

vanaf 12 jaar

Je kan de voornaam op je identiteitskaart laten aanpassen. Je moet wel de toestemming van je beide ouders of voogd hebben. Dat is ook zo als ze gescheiden zijn. 

Hoe? Ga naar de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Je ouders of voogd moeten mee naar naar het stad- of gemeentehuis. Daar ondertekenen ze het verzoek om je voornaam te veranderen.

  • Kunnen je ouders of voogd niet mee naar de burgerlijke stand? Dan moeten ze een bijzondere en authentieke volmacht opstellen. Enkel via zo'n document kunnen ze iemand anders aanduiden. Die andere persoon moet dan mee en mag in hun plaats handtekenen.
  • Is één van je ouders of voogd niet akkoord met je naamsverandering? Dan kan je een procedure starten bij de familierechtbank om een een ‘voogd ad hoc’ te krijgen. Daarvoor moet je een verzoekschrift afgeven aan de familierechtbank. Jij en een advocaat moeten dat ondertekenen. Daarna kan de rechter een advocaat aanduiden als je ‘voogd ad hoc’. Die persoon kan dan in plaats van je ouders of voogd de documenten ondertekenen om je voornaam te veranderen. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan is een advocaat gratis.   
vanaf de pubertijd

Tijdens de puberteit ontwikkelt je lichaam verder. Je krijgt dan bijvoorbeeld borstgroei, groei van je penis en teelballen, een zwaardere stem, meer haar op je lichaam.

Er is medicatie die deze puberteitsontwikkeling op pauze zet. Die heten puberteitsremmers. Het is medicatie die je mannelijke of vrouwelijke hormonen laag houden.

Starten met zo'n hormoonbehandeling? Dat kan niet voor je in de juiste fase van je puberteit zit. Voor puberteitsremmers moet je al in het tweede Tannerstadium zitten. Dan is je stem bijvoorbeeld al zwaarder aan het worden, of groeit er al haar rond je vulva of penis.

Hoe oud ben je dan? Dat verschilt bij iedereen. Dat kan al op je 8 of pas op je 15 jaar. Een kinderendocrinoloog is een dokter die specialist is in hormonen. Die kan de start van de puberteit goed inschatten.

vanaf 16 jaar
  • Je kan hormonale therapie starten. Je moet daarvoor een doorverwijsbrief van de psycholoog of psychiater hebben. Die heb je nodig voor je endocrinoloog. Dat is de dokter die je een hormonale behandeling voorschrijft. 
  • Je kan de M op je identiteitskaart laten aanpassen naar een V of omgekeerd. Ga daarvoor naar de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Je hebt een verklaring van een kinder- en jeugdpsychiater nodig. Je wettelijke ouders of voogd moeten mee naar naar het stad- of gemeentehuis. Daar ondertekenen ze het verzoek om je M of V te veranderen. Allebei je ouders moeten akkoord gaan, ook als ze gescheiden zijn.
    • Kunnen je ouders of voogd niet mee naar de burgerlijke stand? Dan moeten ze een bijzondere en authentieke volmacht opstellen. Enkel via zo'n document kunnen ze iemand anders aanduiden. Die andere persoon moet dan mee en mag in hun plaats handtekenen.
    • Is één van je ouders of voogd niet akkoord met het veranderen van je M of V? Dan kan je een procedure starten bij de familierechtbank om een een ‘voogd ad hoc’ te krijgen. Daarvoor moet je een verzoekschrift afgeven aan de familierechtbank. Jij en een advocaat moeten dat ondertekenen. Daarna kan de rechter een advocaat aanduiden als je ‘voogd ad hoc’. Die persoon kan dan in plaats van je ouders of voogd de documenten ondertekenen om je M of V te veranderen. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan is een advocaat gratis.   
vanaf 17 jaar

De verwijdering van de borsten kan vanaf 17 jaar. Je moet daarvoor in begeleiding zijn bij een psycholoog of psychiater.

 

vanaf 18 jaar

Een borstvergroting of een geslachtsbevestigende ingreep? Dat kan pas als je minstens 18 bent en je hormonale therapie minstens één jaar geleden startte. Je kan pas medische stappen zetten, als je langere tijd in begeleiding bent.

Belangrijk: niet elke trans persoon zet stappen naar de medische zorg. Sommige personen hebben daar geen behoefte aan.

Andere trans jongeren ontmoeten?
Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie