Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe praat ik met mijn ouders?

Heel wat kinderen en jongeren contacteren Awel over de relatie met hun ouders. Vaak gaat het over ruzie met de ouders of tussen mama en papa. Soms ook over angst voor straf of onbegrip of afwijzing. Anderen ervaren dat ze met sommige onderwerpen of op bepaalde momenten moeilijk bij hun ouders terecht kunnen, bijvoorbeeld omdat hun ouders gestresseerd zijn of niet openstaan voor het onderwerp. Nog anderen willen zich meer gesteund voelen door hun ouders, bijvoorbeeld in een toekomstdroom of een passie. En soms gaat het over iets wat een jongere erg graag wil (doen) maar niet mag. Hier en daar gaat het over opgroeien en meer eigen beslissingen willen nemen. Jongeren vragen dan dikwijls aan Awel wat ze moeten doen. Zoek met deze test uit of je wel of niet moet gaan praten met je ouders en hoe je zo'n gesprek kan aanpakken. Succes!

Kan ik mijn ouders vertrouwen?

Je ouders moeten niet perfect zijn, en jullie moeten het niet over alles eens zijn met elkaar. Maar kinderen moeten hun ouders wel kunnen vertrouwen. Betrouwbare ouders...

  • zijn voorspelbaar: je weet wat je van hen kan verwachten doordat ze duidelijke grenzen stellen.
  • bieden jou veiligheid: ze laten jou geen dingen doen die je in gevaar kunnen brengen.

Naast betrouwbaar, zijn goede ouders ook

  • beschikbaar wanneer je hen nodig hebt. Je kan bij hen aankloppen wanneer je ergens mee zit, en ze besteden genoeg tijd en energie aan jou.
  • betrokken. Dat wil zeggen dat ze ge├»nteresseerd zijn in jouw doen en laten, in wat jij meemaakt en voelt en dat ze met je meeleven. Het is het gevoel dat je ouders jou kennen en rekening met je houden.

                        Nee                                        Ja

Nog een vraag?

Meer informatie