Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik heb een handicap, kan ik naar een jeugdvereniging?

door Komaf

Ja, je kan zeker naar de jeugdvereniging! Alle kinderen en jongeren zijn welkom.

Je kan kiezen tussen jeugdverenigingen die activiteiten voorzien voor:

  • alle kinderen en jongeren met en zonder beperking
  • alleen kinderen en jongeren met een beperking

1. Jeugdverenigingen voor jongeren met en zonder beperking

Deze jeugdvereniging verwelkomt iedereen. Als je toch nog onzeker bent over je komst kan je de begeleiding aanspreken om te kijken wat nodig is zodat jij kan meedoen.

Voor welke jeugdvereniging kies ik?

Je kan kiezen voor een jeugdbeweging. In Vlaanderen en Brussel zijn er verschillende soorten jeugdbewegingen. Elke jeugdbeweging heeft meerdere lokale groepen.

Maar ook een vakantievereniging, speelpleinwerking of jeugdhuis kunnen zeker leuke activiteiten aanbieden om je er ten volle te amuseren.

Je kan via de link www.jeugdmaps.be een jeugdvereniging vinden die het dichts in jouw buurt gelegen is.

Gevonden! Hoe word ik lid?

Heb je een vereniging gevonden in jouw stad op dorp waar je graag naartoe wilt? Ideaal! Contacteer de groep in jouw stad of dorp best op voorhand. Vertel hen waarom je graag naar de jeugdbeweging wilt komen.

Bij de meeste jeugdverenigingen kan je eerst een paar keer proberen voor je beslist om lid te worden. Ging je meespelen en was het toch niet je ding? Geen probleem! Er zijn nog heel veel andere groepen waarbij je terecht kan.

Bekijk het filmpje van Felix. Felix heeft ASS en gaat naar de Chiro.

Hannibal laat jongeren met en zonder beperking samen een onvergetelijke tijd beleven.

2. Jeugdvereniging alleen voor jongeren met beperking

Ken je Akabe al? Scouting heeft verschillende Akabe-werkingen.

Tijdens Akabe doe je scoutsactiviteiten zoals spelletjes spelen, koken en kampen bouwen. Niet elke scoutsgroep heeft een Akabe-werking. Wil je weten of er een Akabe-werking is in jouw buurt? Mail dan naar akabe@scoutsengidsenvlaanderen.be. Zij helpen jou graag verder met jouw zoektocht! Je kan kiezen tussen scoutsgroepen die volledig Akabe zijn en groepen die gemengd zijn (een akabegroepje tussen andere leeftijdsgroepen).

Kazouvakanties heeft voor kinderen en JOngeren Met Bijzondere Aandacht. De vakantiewerking JOMBA. Er worden vakanties georganiseerd die worden gericht naar jongeren met een fysieke of verstandelijke beperking, autisme, gedragsproblemen, maar ook jongeren die net dat beetje extra aandacht nodig hebben, zoals jongeren die bedplassen.

Je kan er op zomer- of wintervakantie gaan. Op de meeste JOMBA-vakanties zorgt Kazou voor medische ondersteuning in de vorm van een verpleegkundige.

Ook Oranje vzw heeft een zeer uitgebreid vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren met een beperking. Zij bevinden zich in Noord-West-Vlaanderen en Meetjesland (Oost-Vlaanderen).

Ook met Kompas kan je deelnemen aan verschillende activiteiten en vakanties op maat van wat jij wil en kan. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Via het programma 'Op Schok' kan je jongeren ontmoeten, samen eten, samen dansen… Wekelijks worden er vrijetijdsactiviteiten georganiseerd. Zoals gaan bowlen, naar de cinema of museum, een avonturenparcours doen of het maken van een wandeling. In de zomer worden allerlei festivals bezocht.
  • Je kan ook 'Op Zwier' gaan daarmee kan je samen een citytrip doen, een actieve of ontspannen vakantie in binnen-of buitenland, cultuur opsnuiven of gewoon puur genieten.
  • En als die niet is wat je zoekt, dan kan Kompas je ook individueel begeleiden & samen zoeken naar een toffe hobby op jouw maat! Drempels worden weg gewerkt om deel te nemen aan activiteiten van een ‘gewone’ club of vereniging.

Kompas is gesitueerd in Gent. Bij voorkeur woon je in Gent of in de buurt.

Dit artikel vind je ook terug op WAT WAT.
Waar je heel veel andere info vindt op maat van jongeren.

Zoek op de site

Meer informatie